„Îmi pare foarte rău că aceste scheme se învârt în jurul Primăriei”. Victor Chironda a solicitat CNA pornirea unei cauze penale pe numele unui SRL

Irina Odobescu
01/07/2021
Victor Chironda via Fecebook

Victor Chironda a solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) pornirea unei cauze penale pe numele SRL Stil Proiect Lux. Compania ar fi primit „în mod fraudulos dreptul de arendă al unui teren de 17 ari la un preț simbolic și urmează să contruiască o clădire în interiorul curților de locuit”. Informația a fost făcută publică, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizată de viceprimarul de Chișinău, Victor Chironda.

Viceprimarul a mai cerut ofițerilor CNA să verifice „legalitatea atribuirii terenului unde sunt amplasate construcții capitale înregistrate în Registrul bunurilor imobile, care aparțineau altor persoane decât titularului dreptului de locațiune. Chironda solicită și examinarea legalității tentativei de emitere a unui certificat de urbanism vădit ilegal pentru construcție”.

„Când am venit din concediu, am găsit diferite lucruri interesante. Au fost depistate o serie de greșeli în tentantivele de construcție a unui bloc în curțile de locuit din preajma MacDonalds, str. Dacia 22/1. Terenul a fost privatizat, după părerea mea, în cel mai fraudulos mod posibil. A fost înstrăinat din proprietatea municipalității în urma unei decizii de judecată. Hotârărea judecății constată în 2018 că autoritățile locale a votat înstrăinarea terenului. Am căutat decizia consiliului în arhivă și nu există”, semnalează viceprimarul.

„A mai urmat o decizie ce nu a fost atacată în instanța superioară. Arenda spațiului de construcție, de 0,17 hectare, îl costă pe agentul de construcție puțin peste 10.000 de lei pe lună. În 2017 a fost luată o decizie care spune clar că nu se poate construi în interiorul curților blocurilor”, a adăugat el.

„În luna martie este înregistrată o superficie pe o construcție care poate fi demolată cu mâinile, un sarai. Superficie presupune că beneficiarul poate să reconstruiască acest bun imobil. Cum permite Cadastru înregistrarea acestora? În aprilie, compania a cerut coordonarea certificatului de urbanism pentru construcție. Svetlana Dohotaru a semnat acest act, apoi și-a tăiat semnătura”, a mai precizat Chironda.

Chironda mai spune că a descoperit, după ce s-a întors din concediu, că punctul de distribuție a energiei termice și electrice și un nod al Apă Canal amplasat în aceeași regiune unde se dorește construcția. Mai mult de atât, acești distribuitori au deja un acord semnat cu SRL Stil Proiect Lux doar cu condiția că autoritățile locale să le dea alt teren pentru acești distribuitori.

„Îmi pare foarte rău că aceste scheme există și se învârt în jurul Primăriei. Probabil, s-a folosit perioada în care eram în concediu ca să se împingă acest certificat altei persoane la semnat”, a conchis Chironda.

Precizăm că primarul general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus formarea unui grup alcătuit din cinci persoane pentru a stabili de ce viceprimarul Victor Chironda a fost absent de la serviciu. Dispoziția lui Ivan Ceban a fost emisă după ce viceprimarul a adus acuzații la adresa arhitectului-șef Svetlana Dogotaru în procesul de pregătire a autorizației de demolare a hotelului „Național”.

Ancheta de serviciu pe numele viceprimarului de Chișinău, Victor Chironda, ar urmări demisia acestuia „ilegal, cu fictivități” și ar avea ca scop „hărțuirea, discreditarea și discriminarea” vizatului. Toatea acestea au fost punctate de Oxana Eșanu, avocata lui Chironda.

Irina Odobescu
01/07/2021Become a Patron!

Comentarii