Încă o amânare în cazul Domnică Manole, la CSJ. „De această dată judecătorii au părut mai deschiși”

Anticoruptie.md
10/11/2016
Domnica Manole după ședința CSM la care fost dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. Foto: ziarulnational.md

Judecătorii Curții Supreme de Justiție au amânat din nou ședința, stabilită pentru joi, 10 noiembrie, în cadrul căreia urmau să examineze recursul magistratei Domnica Manole împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost dat acordul de începere a urmăririi penale în privința judecătoarei pentru adoptarea hotărârii în cazul referendumului. Următoarea ședință a fost programată pentru 24 noiembrie. Potrivit Domnicăi Manole, comportamentul colegilor săi de la CSJ a lăsat impresia că aceștia sunt mai deschiși pentru a examina corect cauza.

„La următoarea ședință de judecată, urmează să fie făcute completări, vom răspunde la întrebări și am cerut să fie audiată parțial înregistrarea ședinței închise a CSM la care Consiliul și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale, vor avea loc susțineri verbale și poate va fi pronunțată și hotărârea”, a declarat Domnica Manole pentru portalul Anticoruptie.md.

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău susține că a studiat atent jurisprudența CSM de până acum și a constatat că acesta este singurul caz în care Consiliul a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale pentru o decizie judecătorească pronunțată într-un dosar civil, care a fostul ulterior anulată de instanța superioară.

„Decizia CSM în cazul meu a fost pronunțată cu multiple încălcări. În dispozitivul hotărârii lipsește articolul pentru care se dă acordul de pornirea urmăririi penale. Acest lucru lasă libertate deplină procurorilor să facă ce vor. Am și primit semnale că ei acum caută prin toate hotărârile pronunțate de mine să găsească ceva care să îmi poată fi incriminat. În  cazul referendumului, nu au putut găsi nimic”, a mai precizat judecătoarea.

Recent, Domnica Manole a contestat și avizul SIS transmis CSM. Magistrata cere Serviciului de Informații și Securitate să efectueze verificări suplimentare în scopul ajustării acţiunilor SIS la cadrul legal şi rectificarea erorilor date anterior asupra faptelor,  reformularea concluziilor SIS pe marginea faptelor enunțate în aviz,  respectarea de către SIS a drepturilor şi libertăţilor judecătorului.

Anticoruptie.md a scris anterior despre avizul negativ în privința Domnicăi Manole, remis de SIS în adresa CSM. În aviz, Serviciul de Informații face referire la câteva decizii judecătorești pe care le interpretează greșit.

În contestaţia sa adresată SIS-ului, Domnica Manole a indicat că, de fapt, directorul SIS a operat cu date false, deoarece în toate cauzele menţionate câştig de cauză a obţinut anume Banca de Economii şi cele defavorizate au fost compania off-shore Roseau Alliance şi S.R.L Fergus, executarea obligaţiilor cărora a fost suspendată de Judecătoria sectorului Centru, judecător care a emis aceste decizii a fost promovat ulterior fără nicio obiecţie din partea SIS-ului.

Anticoruptie.md
10/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii