Încă o procuratură specializată a rămas fără conducere. Şeful PCCOCS a demisionat

Julieta Saviţchi
14/10/2021

Şeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian, despre care se spune că este cumătru cu procurorul general adjunct, Ruslan Popov, a demisionat la peste un an de la desemnare.

Caracuian nu a anunţat cauza pentru care pleacă din sistem, anunţând doar că sunt motive personale.

Ion Caracuian a fost numit şef interimar la PCCOCS în decembrie 2019, după preluarea conducerii Procuraturii Generale de către Alexandr Stoianoglo. La începutul lunii septembrie 2020, el a câştigat concursul pentru funcţia de şef al PCCOCS, fiind singurul participant. Până să ajungă şef la PCCOCS, Caracuian a fost şeful secţiei pentru combaterea torturii din cadrul Procuraturii Generale.

Ion Caracuian este al doilea şef din Procuratura Generală care a demisionat după suspendarea din funcţie şi reţinerea lui Alexandr Stoianoglo şi Ruslan Popov. La finele săptămânii trecute, a demisionat procurorul general adjunct, Iurie Perevoznic.

Potrivit Declaraţiei de avere şi interese personale, averea lui Ion Caracuian provine doar din donaţii şi moşteniri. Procurorul deține în proprietate un teren pentru construcție, oferit de către Primăria comunei Sângera, iar în 2004 a moștenit încă un teren pentru construcții ,cu suprafața de 17 ari. Tot în 2004, familia Caracuian a mai moștenit o casă de locuit de 94,4 metri pătrați și un apartament.

În 2012, familia procurorului și-a procurat un automobil Nissan, fabricat în 2002, pentru care ar fi achitat 10.000 de lei. Preţul unei maşini de model Nissan Maxima, fabricat în 2002, pe piaţa moldovenească variaţă de la 2.100 până la 4.200 de euro.

Amintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, i-a demis pe şefii interimari adjuncţi de la Procuratura Anticorupţie şi PCCOCS, precum şi pe şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie.

Julieta Saviţchi
14/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii