Incidentul tragic pe Nistru. Delegația R. Moldova la CUC a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare transnistrene

Ilie Gulca
13/05/2021

Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control (CUC) a abordat incidentul din 11 mai din Zona de Securitate prin prisma actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Chișinăul a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare neincluse în contingentul Forțelor Mixte de menținere a păcii, precum și acțiunile lor abuzive care au provocat moartea unui om.

Incidentul soldat cu moartea unei persoane, pe 11 mai 2021, în perimetrul Zonei de Securitate, satul Răscăieți, Ștefan-Vodă, pe malul drept al Nistrului, și al satului Hlinaia, raionul Slobozia, malul stâng, a fost adus în atenția membrilor Comisiei Unificate de Control în cadrul ședinței săptămânale din 13 mai 2021.  

Potrivit Delegației Republicii Moldova, exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect. Drept consecință, delegația Chișinăului a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în CUC pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998.

Angajații mgb-ului de la Tiraspol susțin că bărbatul decedat „a fost urmărit penal pentru pescuit ilegal pe teritoriul Transnistriei”.

În acest caz, direcția teritorială a așa-zisului „comitetul de anchetă” a demarat o investigație. „Este examinată problema inițierii unui dosar penal în temeiul art. 252 din Codul penal al Transnistriei Pescuit ilegal a resurselor biologice acvatice”.

Bărbatul de 47 de ani, locuitor al satului Răscăieți, împreună cu un consătean de 43 de ani, pescuia cu o barcă confecționată artizanal pe Nistru, la o distanță de aproximativ 20 de metri de malul stâng.

„Niște persoane necunoscute de pe malul stâng în uniformă de tip militar așa ziși «grăniceri» din regiunea transnistreana, i-au somat pe cei doi să se apropie de mal. Bărbații au ignorat cerințele și au încercat înot să ajungă pe malul drept. Ajuns pe malul drept al Nistrului, bărbatul de 43 de ani l-a observat, pe malul stâng, pe consăteanul său, jos la pământ, iar persoanele în uniformă se aflau în jurul acestuia.”

Așa-zisul minister al afacerilor interne relatează că „angajații serviciului de securitate MGB le-au propus celor doi bărbați să acosteze pe malul stâng, dar pescarii au refuzat și au început să înoate în partea opusă, spre malul drept”.

„Barca s-a răsturnat, iar bărbații, fără veste de salvare, au căzut în apă. Unul a înotat în direcția Republicii Moldova, iar al doilea a încercat să întoarcă barca. Doi grăniceri s-au repezit să îl ajute pe acesta din urmă, dar când au ajuns, bărbatul stătea întins la suprafața apei, cu spatele în sus”, se menționează într-un comunicat al acestei pretinse instituții.

În acest caz, poliția din Ștefan-Vodă a inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează să stabilească toate circumstanțele acestui incident. Totodată, urmează a fi dispusă expertiza medico-legală care va stabili cu exactitate cauza decesului.

Ilie Gulca
13/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii