Infografic // Bugetul de stat, sărăcit cu 7 milioane de lei pentru că Legea privind amnistierea a 1.700 de deținuți nu a intrat încă în vigoare

Anticoruptie.md
06/09/2016
Penitenciarul nr. 13. Foto: Adevărul Moldova

Bugetul de stat a sărăcit cu câteva milioane de lei pentru că șeful statului a promulgat Legea privind amnistierea a 1.700 de deținuți, pentru marcarea a 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, abia la sfârșitul lunii august, constată experții Asociației Promo-Lex. Juriștii subliniază că alte câteva milioane de lei sunt irosite din cauza că legea nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. 

Proiectul de lege a fost votat în lectura a doua încă la 29 iulie, abia la 26 august fiind promulgată de către președintele Nicolae Timofti. O lege intră însă în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial sau la data prevăzută în textul ei. Juriștii de la Promo-Lex subliniază că nepublicarea legii înseamnă inexistența acesteia. 

Experții notează că șeful statului ar fi putut să promulge legea încă la 5 august, iar la 12 august ea ar fi putut să fie publicată în Monitorul Oficial. Reprezentanții Promo-Lex au calculat că în cele 32 de zile, de la 12 august până 6 septembrie,bugetul public a sărăcit cu 6,8 milioane de lei sau în fiecare zi câte 212.500 de lei. Întreținerea unui deținut pe zi ar fi de 125 de lei. 

„Legea a fost promulgată mai devreme decât termenul prevăzut de Constituție, două săptămâni din momentul recepționării. Trebuie să luăm în calcul și faptul că legea ar fi putut să fie restituită Parlamentului”, ne-a declarat Ana Samson de la Serviciul de presă al Președinției.

„O asemenea lege putea fi votată (sau nu) cu o altă ocazie, de exemplu, cu ocazia aniversării a 30, sau a 50 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dar nu 25. Despre ce vorbim? În mod normal, toți știu că hoții trebuie să stea la închisoare. Pentru orice eventualitate, întrebați victimele infracțiunilor. În al doilea rând, promulgarea legii este o procedură constituțională. Nu este o formalitate! Legea, de altfel, putea fi restituită în Parlament, or, efectul ei este unul excesiv de extins (este părerea mea personală). Totuși, legea a fost promulgată în termen extrem de restrânși (trei zile de la intrarea la Președinție) comparativ cu termenul constituțional de două săptămâni. În al treilea rând, legea nu va fi executată imediat, adică în ziua publicării. Există proceduri pe care juriștii de la P-L ar fi trebuit să le cunoască”, a comentat pe pagina sa de Facebook Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului președintelui. 

Anticoruptie.md
06/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii