Infografic // Cum a evoluat salariul procurorilor și judecătorilor începători

Anticoruptie.md
28/01/2020

În ultimii patru ani, salariul procurorilor și al judecătorilor începători din Republica Moldova a crescut substanțial. Cu toate acestea, el este de câteva ori mai mic decât media Consiliului Europei. Datele se conțin într-un infografic elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit sursei citate, în 2018, salariul judecătorilor începători din Moldova era de trei ori mai mare decât în 2013. Cu toate acestea, el e de cinci ori mai mic decât media Consiliului Europei.
În 2018, salarii mai mici decât judecătorii din Moldova aveau doar colegii lor din Ucraina.

Între 2016 și 2018, și salariul procurorilor începători din Moldova a crescut, cu 71%. În 2018, salariul acuzatorilor începători din Moldova era de trei ori mai mic decât media țărilor Consiliului Europei.

Pe de altă parte, în 2018, raportat la salariul mediu pe economie, salariul judecătorilor și procurorilor din țara noastră era peste media Consiliului Europei. În același timp, în anul respectiv, raportat la salariul mediu pe economie, salariul procurorilor din Moldova era mai mare decât în majoritatea țărilor post-sovietice.

Anticoruptie.md
28/01/2020

Comentarii