Infografic // Cum a evoluat salariul procurorilor și judecătorilor începători

Anticoruptie.md
28/01/2020

În ultimii patru ani, salariul procurorilor și al judecătorilor începători din Republica Moldova a crescut substanțial. Cu toate acestea, el este de câteva ori mai mic decât media Consiliului Europei. Datele se conțin într-un infografic elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit sursei citate, în 2018, salariul judecătorilor începători din Moldova era de trei ori mai mare decât în 2013. Cu toate acestea, el e de cinci ori mai mic decât media Consiliului Europei.
În 2018, salarii mai mici decât judecătorii din Moldova aveau doar colegii lor din Ucraina.

Între 2016 și 2018, și salariul procurorilor începători din Moldova a crescut, cu 71%. În 2018, salariul acuzatorilor începători din Moldova era de trei ori mai mic decât media țărilor Consiliului Europei.

Pe de altă parte, în 2018, raportat la salariul mediu pe economie, salariul judecătorilor și procurorilor din țara noastră era peste media Consiliului Europei. În același timp, în anul respectiv, raportat la salariul mediu pe economie, salariul procurorilor din Moldova era mai mare decât în majoritatea țărilor post-sovietice.

Anticoruptie.md
28/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii