Infografic // Judecătorii Curții Supreme de Justiție au anulat o treime din actele de constatare ale Comisiei Naționale de Integritate care au ajuns pe masa lor

Anticoruptie.md
12/10/2018

O treime din actele de constatare ale Comisiei Naționale de Integritate / Autorității Naționale de Integritate, care au ajuns la Curtea Supremă de Justiție, au fost anulate de către magistrații acestei instituții. Din cele 49 de dosare, pentru 2013–2017, în care se solicita anularea actelor de constatare de către instanța superioară, Curtea Supremă de Justiție a menținut actele Comisiei Naționale de Intergritate doar în 32 de cazuri, iar în alte 17 documentele au fost anulate. În decursul celor patru ani, Comisia Națională de Integritate a inițiat 1.185 de dosare de control și a emis 398 de acte de constatare a diverselor încălcări. Datele au fost adunate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova într-un infografic.

Dintre actele de constatare anulate de Curtea Supremă de Justiție, două se refereau la deputați, trei – la conducători ai autorităților publice centrale, unul viza un judecător, iar dintre cele menținute de judecătorii acestei curți, șapte se refereau la primari / viceprimari / președinți de raion, nouă – la funcționari publici, patru – la conducători ai autorităților publice centrale.

Potrivit experților Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Curtea Supremă de Justiție a adoptat hotărâri contradictorii în cazuri similare și cu o valoare estimativă asemănătoare a bunurilor nedeclarate, iar cazurile de incompatibilitate au fost interpretate diferit atunci când funcția exercitată a fost remunerată.

Cea mai înaltă rată de conflicte de interese a fost atestată în rândul conducătorilor administrațiilor publice locale – patru cauze, iar cea mai înaltă rată a incompatibilităților a fost atestată în rândul funcționari publici cu funcții de conducere din administrațiile publice centrale și administrațiile publice locale – cinci cauze, se mai arată în infografic.

Anticoruptie.md
12/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii