Înghesuială la depunerea declarațiilor de avere și interese la ANI. Mulți demnitari au depus în ultima zi

Anticoruptie.md
02/04/2021
bizlaw.md

Mulți dintre demnitarii și funcționarii Republicii Moldova au ales să depună declarațiile de avere și interese în ultima zi în care puteau să o facă. Conform Autorității Naționale de Integritate, până la 31 martie 2021, fuseseră depuse aproximativ 64.500 de declarații de avere pe portalul instituției.

„Comparativ cu anii precedenți, în premieră, perioada de depunere a declarațiilor a decurs fără semnalarea unor incidente sau cazuri de deficiențe tehnice ale sistemului electronic. Totodată, ANI a înregistrat o mobilizare mai mare a demnitarilor, conducătorilor instituțiilor publice, functionarilor publici și a alesilor locali. Astfel, subiecții declarării au devenit mai informați și mai responsabili la realizarea acestei obligațiuni. Acest fapt se datorează mesajelor promovate de Autoritate și a sesiunilor de instruire organizate de reprezentanții ANI inclusiv, în comun cu CALM și alte organizații non guvernamentale”, se arată într-un comunicat al ANI.

Cei care nu au apucat să depună declarațiile în perioada legală riscă amenzi în valoare de 1.500 – 4.500 de lei, inclusiv inițierea unui control al averii din oficiu. Iar, pentru includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, ANI va sesiza organele competente sub aspect penal sau fiscal.

ANI a mai făcut apel la presă să verifice declarațiile depuse în paralel cu inspectorii săi și să sesize public eventuale nereguli.

Anticoruptie.md
02/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii