Înghesuială la depunerea declarațiilor de avere și interese la ANI. Mulți demnitari au depus în ultima zi

Anticoruptie.md
02/04/2021
bizlaw.md

Mulți dintre demnitarii și funcționarii Republicii Moldova au ales să depună declarațiile de avere și interese în ultima zi în care puteau să o facă. Conform Autorității Naționale de Integritate, până la 31 martie 2021, fuseseră depuse aproximativ 64.500 de declarații de avere pe portalul instituției.

„Comparativ cu anii precedenți, în premieră, perioada de depunere a declarațiilor a decurs fără semnalarea unor incidente sau cazuri de deficiențe tehnice ale sistemului electronic. Totodată, ANI a înregistrat o mobilizare mai mare a demnitarilor, conducătorilor instituțiilor publice, functionarilor publici și a alesilor locali. Astfel, subiecții declarării au devenit mai informați și mai responsabili la realizarea acestei obligațiuni. Acest fapt se datorează mesajelor promovate de Autoritate și a sesiunilor de instruire organizate de reprezentanții ANI inclusiv, în comun cu CALM și alte organizații non guvernamentale”, se arată într-un comunicat al ANI.

Cei care nu au apucat să depună declarațiile în perioada legală riscă amenzi în valoare de 1.500 – 4.500 de lei, inclusiv inițierea unui control al averii din oficiu. Iar, pentru includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, ANI va sesiza organele competente sub aspect penal sau fiscal.

ANI a mai făcut apel la presă să verifice declarațiile depuse în paralel cu inspectorii săi și să sesize public eventuale nereguli.

Anticoruptie.md
02/04/2021

Comentarii