Inițiativa civică pentru un Parlament curat: unul din patru deputaţi ai actualului Parlament are probleme de integritate

Anticoruptie.md
28/03/2019
Foto: api.md

În cadrul Inițiativei civice pentru un Parlament Curat, organizaţiile neguvernamentale constituente, printre care Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM), au lansat joi, 28 martie, „semaforul integrității” deputaților nou aleși. Parlamentarii au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate: integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid, cazier judiciar. 

Conform criteriului de integritate în activitatea politică, 12 legiuitori au primit bulina roșie, ceea ce înseamnă că în cazul lor a fost constatat traseismul politic - fie au schimbat partide cu doctrine diferite, fie au depus declarații pe propria răspundere că nu vor schimba partidul, după care și-au încălcat promisiunea. Altor 13 deputați le-a fost atribuită bulina galbenă – aceștia au schimbat partidul, trecând la formațiuni politice cu viziuni diferite, fără ca anterior să facă declarații prin care își asumă să nu părăsească formațiunea politică și, respectiv nu sunt stabili în îmbrățișarea unor valori. Alți 76 de parlamentari au primit bulina verde, ceea ce înseamnă că nu au schimbat partidul politic de-a lungul carierei. „Totuși, noi am admis că oamenii, fiind convinși că pot avea o anumită activitate prodigioasă în spațiul politic pot în anumite condiții să treacă de la un partid la altul, pentru că sunt oameni care au capacități, dar din păcate activează în partide care, din anumite considerente sunt în derivă. Noi credem că, dacă un activ politic își schimbă partidul politic, dar aderă la un alt partid, care este pe același segment politic, împărtășește practic aceeași ideologie, acest lucru nu este unul de a fi taxat”, a subliniat Igor Boțan de la Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, care a fost responsabilă de primul criteriu.

La criteriul integritatea în gestionarea averii și intereselor personale, 15 deputați au obținut bulina roșie, 30 de parlamentari au bulina galbenă, iar ceilalți 56 – verde. „Foarte mulți candidați la funcția de deputat nu și-au declarat averile corespunzător și au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), care, deși a constatat conflicte de interese sau proprietăți nedeclarate, de multe ori a clasat cauzele, din „lipsa încălcării intenționate”. La documentarea profilurilor candidaților la funcția de deputat, am întâmpinat mai multe probleme, printre care accesul la informație. A rămas problema la Comisia Electorală Centrală (CEC) cu donatorii. Din rapoartele financiare de câțiva ani în urmă au fost scoase datele despre locurile de muncă ale donatorilor, detalii care spun multe lucruri. Dacă vezi unde lucrează persoana respectivă poți găsi legăturile companiilor cu achizițiile publice sau partidele. Aceste date sunt scoase acum din rapoartele financiare ale partidelor politice. Deși avem un proces cu CEC, pe care l-am câștigat, instituția nu execută decizia judecătorească și nu publică datele respective”, a precizat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Potrivit criteriului de integritate în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid, au fost acordate tocmai 28 de buline roșii, 25 galbene și 48 verzi. Astfel, 27 la sută din actualul Legislativ este alcătuit, potrivit „semaforului integrității”, din persoane cu grave probleme de integritate în exercitarea funcțiilor publice. „Bulinele de culoare roșie au fost atribuite persoanelor care au deținut funcții publice și au fost vizate în rapoartele Curții de Conturi și în investigații jurnalistice credibile, dar și celor care au făcut donații la partid care depășesc cu mult veniturile. Toți deputații care au promovat legile cu amnistia fiscală și cetățenia prin investiții de asemenea au fost marcați „cu roșu”. Tot au primit bila roșie cei care au făcut declarații împotriva statului de drept, inclusiv cei care au bruscat jurnaliștii, au fost implicați în acțiuni de corupere a alegătorilor și de obținere a resurselor administrative în interes de partid. Asta înseamnă că o masă critică din persoanele alese în Parlamentul actual au încălcat principiile esențiale ale gestionării banilor publici din funcțiile pe care le-au deținut, fie în interesul rudelor, apropiaților sau ale partidului din care fac parte”, a menționat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API).

La criteriul de integritate „cazier judiciar”, doar trei deputați din actualul Parlament au primit bulina roșie, iar toți ceilalți - bulina verde. Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, instituție responsabilă de acest criteriu, a punctat că „din perspectiva deputaților, acestui criteriu e cel mai obiectiv. Din perspectiva interesului public, acest criteriu ridică probleme, ținând cont de faptul că în privința a multor deputați aleși există suspiciuni de comitere a unor fapte reprobabile, iar organele de drept nu reacționează în niciun fel”.

Organizaţiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2009, 2010 şi 2014.

Anticoruptie.md
28/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii