Iniţiativă legislativă: Mai multe acte necesare în administrarea afacerilor vor fi digitizate

Olga Stăvilă
19/10/2021

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a înaintat o iniţiativă privind digitizarea gratuită a actelor folosite în administrarea afacerilor. Proiectul urmează să fie votat în lectură finală până la sfârşitul toamnei curente.

Proiectul de lege propus de Alaiba se referă la certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat, extrasul din Registrul bunurilor imobile, informația privind stagiul de cotizare, cazierul judiciar, informația din Registrul de stat și din actele de constituire ale persoanei juridice.

„Documentele vor fi generate și descărcate în format electronic şi semnate prin intermediul cabinetului personal al antreprenorului, astfel încât la un click distanță această informație să fie disponibilă beneficiarilor interesaţi”, a precizat, marţi, deputatul în cadrul unui briefing.

Dumitru Alaiba a anunţat şi despre întroducerea unor amendamente la Codul de Executare, care vor stipula condițiile legale pentru utilizarea instrumentelor electronice de către executorii judecătorești.

„În secolul 21 este inutil să persiste fenomenul extraselor care trebuie luate de la o instituție de stat și prezentate la alta. Intenția este să eliminăm aceste extrase, ele vor fi digitizate, astfel încât să reprezinte un minim disconfort pentru cetățeni și un minim risc de corupție”, a argumentat Alaiba.

Olga Stăvilă
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii