Inițiativă periculoasă în Găgăuzia. „Autonomia vrea să-și atribuie elementele unui stat”

Mariana Rață
12/08/2016
sursa foto: timpul.md

Deputații Adunării Populare (AP) din Găgăuzia au votat zilele trecute un proiect de lege care va interzice contestarea actelor emise de legislativul local în instanțele de judecată de drept comun. Inițiativa a fost argumentată de unii deputați locali prin faptul că în ultima perioadă s-au îndesit cazurile de contestare în instanță a legilor și hotărârilor adoptate de Adunarea Populară, ceea ce periclitează activitatea instituției. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii și experții susțin că decizia legislatorilor găgăuzi este neconstituțională și periculoasă.

Cele mai mari nemulțumiri din partea aleșilor locali din Găgăuzia le-a provocat decizia Oficiului Teritorial din Comrat al Cancelariei de Stat de a contesta în judecată noul Cod electoral al autonomiei. „Peste tot în lume, hotărârile adoptate de către autonomiile politice  sunt contestate la curțile constituționale. Să meargă și să conteste deciziile noastră la Curtea Constituțională. Nu poate un judecător dintr-o instanță de drept comun să anuleze o lege adoptată de Adunarea Populară”, s-a revoltat la ședința din 9 august a AP din Găgăuzia deputatul local Ivan Burgudji, citat de găgăuzinfo.md.

Un alt ales local, Vladimir Kîssa, și-a atenționat colegii că această problemă există de mulți ani, de aceea nu înțelege care este rostul unei astfel de hotărâri a Adunării Populare acum, în preajma alegerilor locale din regiune. „Trebuie luate măsuri urgente pentru că în ultima perioadă s-au îndesit cazurile de contestare în judecată a hotărârilor AP. Se dorește destabilizarea situației în regiune de către anumite forțe politice”, a explicat deputatul local Gheorghi Leiciu. Inițiativa aleșilor locali a fost susținută și de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care i-a îndemnat pe membrii Adunării Populare să fie solidari în această problemă și să ceară Chișinăului să trateze Comratul ca pe un partener egal, nu ca pe un frate mai mic.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, susține însă că deși această inițiativă a Adunării Populare este curioasă ea nu este constituțională și cel mai probabil va fi contestată în judecată de Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, care are competența de a verifica conformitatea actelor. „Adunarea Populară din Găgăuzia nu are cum schimba prin hotărârile sale competența instanțelor de judecată. O astfel de decizie poate fi luată doar printr-o lege organică. În același timp, prin interzicerea contestării deciziilor Adunării Populare în instanțele de fond nu se va obține reducerea contestațiilor. Dacă nu le va putea contesta în judecătoriile de fond, cei care își vor dori le vor putea cu același succes contesta la Curtea Constituțională ”, a declarat Visternicean pentru portalul Anticorupție.md

Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, consideră că această decizie a Adunării Populare din Găgăuzia este o consecință a includerii în Legea cu privire la Statutul special al Găgăuziei a mai multor „bombe”. „În acea lege, printre mai multe „novații”, s-au inclus prevederi care nu sunt logice - de exemplu conceptul de lege locală. Constituția menționează despre legi constituționale, organice și ordinare iar legea cu privire la statutul special al Găgăuziei acordă Adunării Populare competența de a adopta legi locale. Să nu uităm că, recent, în Găgăuzia a fost adoptat un Cod al Educației. În prezent, sunt mai multe inițiative care vin să acorde Găgăuziei elementele unui stat, ceea ce este neconstituțional și ilegal. Evident, în timpul în care nu este nicio claritate despre investigațiile privind furtul miliardului și implicarea primelor persoane în stat, se pare că Adunarea Populară a Găgăuziei își face o agendă proprie”, a precizat Guzun.

Responsabilii din cadrul Oficiului teritorial din Comrat al Cancelarie de Stat ne-au comunicat că decizia din 9 august a Adunării Populare urmează a fi contestată în judecată.

Mariana Rață
12/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii