Inspectoratul de Poliție Călărași investighează dacă primăria Sipoteni a admis ilegalităţi la construcția fântânii arteziene și a apeductului

Anticoruptie.md
11/04/2016
Apeductul din Călărași. Foto: expresul.com

Inspectoratul de Poliție din Călărași investighează acțiunile primăriei satului Sipoteni privind construcția apeductului din localitate şi a fântânii arteziene pentru grădiniţă și școală. Asta după ce un grup de săteni a plasat o sesizare pe Harta Corupției în care susţin că Primăria le-ar fi cerut ilegal să achite câte 3.500 de lei pentru construcția canalizării, iar cei care au refuzat ar fi fost deconectați de la apeduct. Detaliile despre ancheta inițiată se conţin într-un răspuns al Procuraturii raionului Călărași, expediat în adresa redacției.

Totul a început acum doi ani, când satul Sipoteni a beneficiat de o alocaţie financiară din partea Fondului Ecologic pentru construirea staţiei de epurare şi a sistemului de canalizare, cu condiţia ca localitatea să vină cu propria contribuţie de 15% din valoarea proiectului. După desfăşurarea licitației s-a stabilit că lucrările vor fi efectuate de SRL Laiola. La rândul său, firma, în calitate de beneficiar, a încheiat contracte de prestări servicii cu alte două întreprinderi, pe care le-a antrenat în lucrările de construcţie a sistemului: SRL Adascon şi SRL  Lori-Impex.

Din răspunsul Procuraturii Călărași rezultă că, printr-o decizie a Consiliului Comunal din 18 septembrie 2014, persoanele fizice vor achita câte 3.500 de lei, bani care ar urma să acopere contribuţia localităţii în proiectul „Construirea staţiei ce epurare şi sistemul de canalizare în comuna Sipoteni”. De asemenea, în cadrul unui control efectuat de Inspectoratul Ecologic de Stat pe 17 februarie, s-a constatat că majoritatea gospodăriilor din Sipoteni au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă în anul 2012 şi, conform cerinţelor Inspecţiei Ecologice, fiecare gospodărie urma să-şi construiască haznale autonome impermiabile și să incheie contracte de evacuare a apelor uzate cu un agent economic autorizat, cerință care nu a fost respectată. Astfel, în prezent, apele uzate din multe gospodării sunt evacuate în stradă şi în grădini, poluând astfel solul. 

Potrivit aceluiaşi răspuns, Inspectoratul Ecologic de Stat a dat indicaţii ca cei care beneficiază de apeduct să fie conectaţi de urgenţă la canalizare sau, dacă refuză să o facă, să se asigure cu haznale autonome impermiabile care ar permite evacuarea apelor uzate la staţia de epurare.

 „În prezent, organul de urmărire penală în comun cu Inspecţia de Stat în Construcţii efectuază măsuri întru stabilirea gestionării sumelor alocate, calităţii şi volumului lucrului efectuat, măsuri care în prezent sunt în curs de executare. Până la moment nu a avut loc recepţia finală a lucrărilor de către primăria Sipoteni”, se mai arată în răspunsul Procuraturii raionului Călărași.

În sesizarea plasată pe Harta Corupției, un grup de locuitori din satul Sipoteni s-a plâns că Primăria a construit canalizația în tot satul fără să întrebe localnicii dacă sunt de acord sau au posibilitatea să contribuie financiar. Acum, Primăria le-ar cere oamenilor care s-au conectat la apeduct să vină cu contribuții pentru a avea canalizare, iar cei care nu vor să participe ar fi speriați că o să fie dați în judecată.

Anticoruptie.md
11/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii