Interdicția mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina: Kievul rămâne intransigent

Ilie Gulca
01/09/2021

Autoritățile moldovenești insistă pe lângă cele ucrainene să extindă regimul existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene până pe 10 ianuarie 2022. Cu toate acestea, pe 31 august, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat că mașinile din regiunea transnistreană au interdicție fără plăci de înmatriculare cu numere neutre în Ucraina de pe 1 septembrie.

Chișinăul își explică solicitarea prin faptul că decizia cu pricina prevede mecanismul de înmatriculare cu plăci de model neutru doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale și pentru cele ale unor persoane juridice înregistrate la autoritățile competente moldovenești, și nu acoperă operatorii ce prestează servicii de transport de mărfuri și călători.

În eventualitatea aplicării noului regim, mulți dintre aceștia nu vor mai avea acces în traficul rutier extern, se precizează într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare emis după o întâlnire organizată pe 30 august 2021 de către viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski în comun cu ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și alte autorități publice.

Prin urmare, adaugă sursa citată, „Guvernul a solicitat repetat părții ucrainene neaplicarea acestor restricții pentru categoria de mijloace de transport pentru care Decizia protocolară din 2018 nu a determinat un mecanism distinct de înmatriculare”.

În paralel, Biroul a menționat că va intensifica în perioada următoare eforturile în vederea accelerării funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din Tiraspol și Râbnița pentru a asigura activitatea acestora la potențialul lor deplin și în corespundere cu solicitările parvenite. Trebuie menționat că până în prezent doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

De asemenea, Chișinăul susține că va fi asigurată o comunicare activă în platformele existente de dialog privind reglementarea transnistreană pentru a urgenta rezolvarea aspectelor tehnice ce privesc documentarea unităților de transport din regiunea transnistreană atât prin prisma mecanismului convenit în negocieri cât și în lumina dispozițiilor legislației naționale.

Pe 31 august, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat că începând cu 1 septembrie va admite în traficul internațional doar mijloacele de transport din Transnistria care vor avea numere de înmatriculare neutre.

Vama din Odesa a respins informația conform căreia Ucraina a decis să amâne interdicția pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene. Anterior a apărut în presă informația că Ucraina a amânat interdicția până pe 10 ianuarie 2022.

 

Ilie Gulca
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii