„Interpretare perversă a Legii Supreme”. PAS va contesta la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență

Ilie Gulca
08/04/2021
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Foto: Facebook.com

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va contesta la Curtea Constituțională Hotărârea privind instituirea stării de urgență. Despre acest lucru a anunțat, joi, deputatul acestei formațiuni, Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook. Starea de urgență a fost instituită pe 31 martie pentru 60 de zile, după ce actuala majoritate parlamentară a invocat situația gravă provocată de Pandemia de Covid-19.

„Mai toți care au coordonat/propus/aprobat introducerea stării de urgență recunosc deja cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, cât și, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusă, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului”, susține parlamentarul în postarea publicată pe pagina sa de Facebook.

El se întreabă unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului: „Nicăieri. Lucru firesc, de altfel. Scopul stării de urgență de principiu este altul.”

„În acest caz, Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a Legii Supreme.”

Ilie Gulca
08/04/2021

Comentarii