Investigaţia despre mafia anabolizantelor, semnată de o jurnalistă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, propusă la Premiul European al Presei

Anticoruptie.md
02/03/2017
Captură Anticoruptie.md

Investigaţia „Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini”, semnată de jurnalista Mariana Raţă, de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, este una dintre cele şapte anchete, publicate de instituţiile de presă din Europa, nominalizate la Premiul European al Presei, ediţia 2017, la categoria „Investigaţii”. 

„Este o istorie extraordinară. Impactul este extraordinar. Munca de teren este extraordinară! Captivant, o investigaţie dinamică a modului în care funcționarii și agențiile de stat din Republica Moldova protejează comerţul ilegal cu anabolizante”, a comentat comisia de jurnalişti care a analizat ancheta. 

Pentru premiul mare la categoria „Investigaţii” au mai fost propuse anchete semnate de jurnalişti angajaţi la The Guardian, Le Monde, Financial Times, Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație etc. Câştigătorul categoriei va fi anunţat pe 20 aprilie, în Amsterdam, Olanda. 

Anterior, Mariana Raţă a luat premiul I cu aceeaşi anchetă în cadrul unui concurs naţional, desfăşurat de PNUD în parteneriat cu CNA. Investigaţia a fost realizată în cadrul unui proiect desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în parteneriat cu Freedom House.

Potrivit investigaţiei, Republica Moldova se află în topul producătorilor mondiali de steroizi anabolizanți, substanțe ilegale în majoritatea statelor UE, SUA, dar și Rusia. Corupția, legislația permisivă și protecționismul politic ușor de obținut au creat condiții pentru dezvoltarea în statul nostru a unei industrii întregi de producere a anabolizantelor, aflate la mare căutare, pe piața neagră, din întreaga lume. Astăzi, în Republica Moldova funcționează cel puțin șapte fabrici de producere a anabolizantelor, dintre care patru sunt laboratoare clandestine. Producătorii legali de anabolizante au în spate un fost senator român, un cunoscut businessman moldovean și un fost președinte al Federației de bodybuilding din Republica Moldova. Multe dintre aceste anabolizante ajung peste hotare prin contrabandă, în plicuri poștale acceptate și expediate de ÎS Poșta Moldovei.

 

Anticoruptie.md
02/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii