Ion Caracuian, șef la PCCOCS cu acte în regulă. Stoianoglo a intervenit pentru numirea lui, într-un concurs fără contracandidați

Julieta Savițchi
04/09/2020
CIJM

Procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian, a câștigat concursul, fără a avea niciun alt contracandidat, și a fost numit de către Consiliul Superior a Procurorilor (CSP) șef al instituției. Procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a îndemnat pe colegii din CSP să-l susțină pe Caracuian.

Deliberările privind numirea în funcție a lui Caracuian au durat câteva minute. Acesta a fost singurul acuzator de stat care s-a înscris în concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al PCCOCS, iar dosarul său a fost avizat pozitiv de către Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor.

Mai mulți procurori au susținut pentru anticoruptie.md că Ion Caracuian ar fi cumătru cu procurorul general adjunct, Ruslan Popov.

Caracuian asigură, din decembrie 2019, interimatul funcției de procuror-șef al PCCOCS, până atunci fiind șef al Secției Combaterea Torturii a Procuraturii Generale.

Conform declarației de avere și interese personale, omul legii deține în proprietate câte o optime din două loturi arabile, un teren pentru construcție, oferit de către Primăria comunei Sângera, iar în 2004 a moștenit încă un teren pentru construcții cu suprafața de 17 ari. Tot în 2004, familia Caracuian a mai moștenit o casă de locuit de 94,4 metri pătrați și un apartament.

În 2012, familia procurorului și-a procurat un automobil Nissan, fabricat în 2002, pentru care ar fi achitat 10.000 de lei. Veniturile omului legii din activitatea de procuror, dar și cea didactică se cifrează la 492.000 de lei. Soția sa a contribuit la bugetul familiei cu 42.000 de lei, iar din vânzarea unui teren și a unui automobil, familia Caracuian a mai adunat 70.000 de lei.

Julieta Savițchi
04/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii