Ion Diacov rămâne fără mandatul de şef al Procuraturii Capitalei

Julieta Saviţchi
27/11/2015
agora.md

Procuratura municipiului Chişinău nu va mai avea şef începând cu data de 3 decembrie 2015. Şi asta pentru că în ajun îi va expira mandatul actualului procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov. El susţine că nu va aplica la un nou concurs, pentru că nu îşi mai doreşte să lucreze cu Procurorul general. La rândul său, Corneliu Gurin spune că Diacov se opune reformelor în procuratură.

Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roşioru, a declarat pentru Centrul de Investigaţii Jurnalistice că CSP a constatat ieri, 26 noiembrie, că lui Ion Diacov îi expiră mandatul. Aşa că, începând cu 3 decembrie, interimatul funcţiei de procuror-şef al Chişinăului va trebui, cel mai probabil, să fie asigurat de o altă persoană, deoarece nu se va reuşi desemnarea unui nou procuror, afirmă acesta.

“Este o funcţie de conducere în cadrul procuraturii, iar cei care vor să deţină această funcţie trebuie să se înscrie la un concurs. CSP desemnează câştigătorul, iar Procurorul general semnează ordinul de numire în funcţie”, a precizat Roşioru. 

Preşedintele CSP ne-a mai spus că plecarea lui Diacov nu presupune şi demisia acestuia din procuratură: “Nu este exclus ca Ion Diacov să asigure interimatul funcţiei. De asemenea, nu-i interzice nimeni să aplice la concurs pentru un nou mandat”. 

Solicitat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Ion Diacov  a spus că nu va participa la concurs. “Nu vreau să lucrez cu dânsul (Corneliu Gurin, procurorul general, n.r.). Avem poziţii total diferite. Acum sunt în concediu de boală, după care mai am 90 de zile de concediu, conform legii. Voi decide pe urmă dacă am să mai lucrez în procuratură. Vreau să lucrez ca om de stat, nu aşa”, a declarat Diacov, fără să ofere alte detalii. 

Ion Diacov, care este fratele preşedintelui de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, activează în Procuratură de 35 de ani şi a deţinut mai multe funcţii de conducere. În ultimii doi ani, Ion Diacov a lansat critici dure la adresa Procurorului general, Corneliu Gurin, şi i-a cerut public să-şi dea demisia.  “Justiția din Republica Moldova trebuie reformată pornind de la eliminarea din sistem a cadrelor corupte și nu de la schimbarea legilor”, declara Diacov, în urmă cu două luni, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Ion Diacov a acuzat de mai multe ori poliţişti, procurori, judecători, dar şi angajaţi ai SIS-lui că ar proteja sau ar fi implicaţ în traficul de droguri. 

Julieta Saviţchi
27/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii