Ion Prisăcaru și Tudor Balițchi au demisionat. Ce averi au adunat în anii în care au lucrat la stat

Anticoruptie.md
29/01/2016
Ion Prisăcaru (stânga) și Tudor Balițchi. Colaj CIJM. Foto: Tribuna.md

Ion Prisăcaru, șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, și Tudor Balițchi, șeful Serviciului Vamal, ambii promovați de PLDM, și-au prezentat demisia, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. În context, angajații de la Finanțe promit o anchetă de serviciu după ce prim-ministrul democrat Pavel Filip a făcut declarații privind controalele excesive efectuate în special de cele două instituții în cazul mai multor agenți economici. Oamenii de afaceri s-au plâns că ar fi intimidați și că li s-ar fi cerut mită. 

Anterior, atât Ion Prisăcaru, cât și Tudor Balițchi au figurat în anchetele Centrului e Investigații Jurnalistice.

Ion Prisăcaru, șeful de la FISC, cu avere de milioane și firme prospere

Casa lui Ion Prisăcaru. Foto: CIJM

Ion Prisăcaru a devenit șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în mai 2013. Prisăcaru a mai ocupat funcţia de şef al Fiscului în perioada 1995-1998. Ulterior, acesta a activat în calitate de director economic la Tutun CTC, iar mai târziu, manager şef al companiei de audit Ecofin. Pe durata șefiei la FISC, Prisăcaru a fost acuzat de câteva ori că ar fi prejudiciat statul, utilizând incorect banii publici. Astfel, imediat după avansarea în funcție, Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, a declarat că Prisăcaru a fost vizat în câteva hotărâri ale Curţii de Conturi, în care este vorba despre utilizarea incorectă şi inadecvată a banilor publici. De asemenea, conform datelor Asociaţiei "Moldova Curată", Prisăcaru, în aprilie şi iulie 2009, a depus declaraţii de venit în care erau discrepanţe în ceea ce priveşte veniturile şi proprietăţile. Recent, în octombrie 2015, Iurie Leancă a cerut demisia lui Prisăcaru, pe motiv că acesta nu ar servi interesului public și nu ar da dovadă de imparțialitate, fiind proprietarul unei firme de audit şi consultanţă din Moldova, care prestează servicii de genul: „asumarea tuturor interacţiunilor cu organele fiscale”, „analiza posibilităţilor de minimizare a impunerii fiscale”. Liderul PPEM a mai subliniat că printre clienţii companiei Ecofin se numără unii dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, inclusiv companii cu capital străin, întreprinderi de stat şi societăţi pe acţiuni.

Cea mai proaspătă declarație cu privire la venituri și proprietate, cea din 2014, îl prezintă pe Ion Prisăcaru ca pe un om de afaceri prosper, cu o avere impresionantă. Astfel, acesta a raportat un salariu anual de 147.000 de lei, alte 657.000 de lei dividende de la firmele în care are cote-părți: Ecofin-Audit-Service SRL, specializată în audit, și Ecofin-Consult-Evaluare SRL, specializată în evaluare. Funcționarul mai are în proprietate un teren intravilan, de 0,13 hectare, dobândit în 2008, evaluat la 1,15 milioane de lei, un apartament de 85 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 466.000 de lei și o casă de locuit de 203 metri pătrați, evaluate la peste două milioane de lei. De asemenea, șeful de la FISC deține o Mazda, cumpărată în 1999 cu 36.000 de lei.

Despre averile lui Prisăcaru a scris acum doi ani și Ziarul de Gardă. Atunci jurnaliștii relatau că firma de audit Ecofin-Audit-Service SRL, la care Ion Pri­să­caru este şi direc­tor gene­ral, a sem­nat con­tracte şi a ofe­rit ser­vi­cii mai mul­tor insti­tu­ţii de stat, prin­tre care şi SA Mol­dova Gaz, SA Red Union Fenosa, SA Mol­d­te­le­com, SA Tutun-CTC, ÎS Cen­trul de Tele­co­mu­ni­ca­ţii Spe­ci­ale, dar şi ÎS Fisc­ser­vin­form, o insti­tu­ţie fon­dată de IFPS.

Potri­vit Came­rei Înre­gis­tră­rii de Stat, soţia şefu­lui IFPS, Maria Pri­să­caru, este admi­nis­tra­toare la Filiala “REMIZ” a BC Mol­dind­con­bank SA, iar fiul său, Vio­rel Pri­să­caru, este fon­da­tor a șase firme care desfă­şoară acti­vi­tăţi de audit, acti­vi­tăţi cu res­ta­u­rante, baruri, cazare, închi­ri­e­rea mij­loa­ce­lor de trans­port pe apă fără echi­paj. Potri­vit date­lor de la Cadastru, Ion Pri­să­caru are dato­rii la două bănci din R. Mol­dova în sumă totală de 5,6 mili­oane de lei. Ast­fel, suma de 4,4 mili­oane de lei a luat-o prin con­tract de cre­dit de la Mol­dind­con­bank, bancă la care soţia şefu­lui de la IFPS este administra­toare, iar suma de 1,2 mili­oane de lei a luat-o prin con­tract de cre­dit de la Victoriabank. În acest con­text, Ion Pri­să­caru a pus în gaj atât casa de mili­oane de pe strada Pie­tra­ri­lor, cât şi apar­ta­men­tul de pe strada Mihail Sado­veanu.

Tudor Balițchi, șeful Vămilor, cu apartament de lux pe numele surorii și terenuri pe numele mamei

Blocul din strada Alexandrescu unde locuiește Tudor Balițchi. Foto: lumea.md

Tudor Balițchi este șef al Serviciului Vamal din decembrie 2009. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată împreună cu Ziarul de Gardă arată că averea reală a familiei Balițchi este cu mult mai mare decât averea din declarații a șefului Vămilor. Bunăoară, în declarația din 2012, Balițchi indica un venit anual din salariu de 148.000 de lei, două terenuri, unul pomicol și o grădină, cu o valoare cadastrală de doar 40.000 de lei, un apartament din 1995, de 61,7 metri pătrați și o încăpere nelocativă de aproape doi metri pătrați, ce ar fi valorat  1.500 de lei, conturi cu 10.000 de euro și acțiuni la patru firme, care însă, potrivit aceleiași declarații, nu i-ar fi adus venituri. Ultima sa declarație de avere, cea pentru 2014, deși conține date mai consistente, la fel, pare „modestă”. Căsătorit pentru a doua oară în noiembrie 2013, șeful Vămilor a indicat în declarația din 2014, în plus față de cea din 2012, un apartament de 64 de metri pătrați, procurat în 2014, patru terenuri, dintre care două grădini și două terenuri neproductive, achiziționate în 2014-2015, toate cu o valoare cadastrală de circa 160.000 de lei și un automobil, Toyota RAV 4, fabricat în 2010, cumpărat în 2013, cu o valoare „conform documentului care certifică proveniența” de 2.000 de euro. Totodată, Balițchi a precizat că și-a vândut cota-parte dintr-un SRL cu 2.340 de lei. Și soția sa ar fi vândut cota-parte dintr-o firmă luând 92.500 de lei. Totodată, aceasta a acumulat 703.000 de lei din deținerea cotelor părți în capitalul social al unui SRL. Familia Balițchi susține că alți 6.750 de euro i-a avut din darea în chirie a unui imobil. La capitolul firme, numărul a rămas cel din 2012, doar că, la unele a renunțat, iar altele, noi, au fost fondate de soție. Oficial, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Tudor Balițchi figurează ca fondator al două firme: SRL Dorușa Lux și SRL Euro Schimb. Prima a fost înregistrată de el încă în 2001, împreună cu Feodora Cocervă, ambii cu câte 50%. Principalul gen de activitate al SRL-ului îl constituie prestarea serviciilor de frizerie și cosmetice, activitate care, în 2012, le-a adus fondatorilor 14.600 de lei. Cealaltă firmă, SRL Euro Schimb, la care Balițchi e fondator, este o casă de schimb valutar amplasată pe strada Ion Creangă din Chișinău. În această afacere, Tudor Balițchi a contribuit cu 150.000 de lei și deține 30% din capitalul social. Parteneri cu șeful Vămilor sunt Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului (30%), Serghei Dolgopolov (20%), care deține alte două case de schimb valutar, și Svetlana, Anastasia și Elisaveta Sidorenco, care împart celelalte 20% și care figurează și în alte firme ce dețin case de schimb valutar. Conform datelor din ultimul raport financiar prezentat de agentul economic, în 2012, acesta a avut un venit din vânzări de 11,39 milioane de lei. 

Sora lui Tudor Balițchi, Mariana Balițchi-Koegel, deși este plecată în SUA, în 2011 a cumpărat un apartament cu patru camere, cu o suprafață de 204,5 metri pătrați (!) pe strada Gr. Alexandrescu din Chișinău, imobil estimat, cadastral, încă în 2004, la 1,39 milioane de lei, valoarea sa de piață fiind mult mai mare. Blocul care găzduiește acest apartament se află lângă intrarea la Centrul Expozițional „Moldexpo”, iar apartamentul nu este utilizat de Mariana Balițchi-Koegel, ci chiar de către șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi. Informația ne-a fost confirmată de angajați ai complexului, dar și de către locuitori ai zonei. Deși plecată din Moldova, pe 13 mai 2015, sora lui Tudor Balițchi și-a cumpărat și un teren pentru construcția de case, pe strada Chicago, aflată oficial la Stăuceni. În realitate, terenul se află la marginea Chișinăului, în vecinătatea sectorului Râșcani. Terenul are o suprafață de 30 de ari, respectiv 3.000 de metri pătrați, pe care ar fi posibil de construit cel puțin patru case. Cei care vând terenuri în această zonă spun că un ar costa între 7.000 și 10.000 de euro. Respectiv, un simplu calcul arată că terenul surorii lui Balițchi costă, la prețul de piață, aproximativ 200.000 de euro, adică peste patru milioane de lei. La câteva sute de metri distanță de terenul Marianei Balițchi, în apropiere de strada Stejarilor, tot în această vară, și mama lui Balițchi, Valentina, a devenit proprietara unor terenuri pentru construcția de case. Mai exact, pe 10 aprilie 2015, aceasta a cumpărat două terenuri alăturate, cu o suprafață de 7,44 ari. Pe 28 aprilie, achiziționează alt teren, de aproape 12 ari, iar peste aproape o lună, pe 18 mai 2015, mama șefului Vămilor mai cumpăra un teren alăturat, de aproape nouă ari. În total, în decurs de doar o lună, mama lui Balițchi a cumpărat 36 de ari de pământ. 

După ce CIJM și Ziarul de Gardă au scos la iveală detalii despre averea lui Balițchi, membrii CNI au inițiat un control. Cauza a fost însă clasată la scurt timp. "Declar că niciodată, în niciun mod nu am influenţat prin prisma funcţiei deţinute, activitatea întreprinderilor unde eu cu soţia deţinem cotă-parte sau cineva din rudele noastre. Astfel, procedurile vamale sunt perfectate de colaboratorii vamali din cadrul birourilor vamale, în conformitate cu legislaţia vamală în vigoare în egală măsură cu ceilalţi plătitori vamali prin intermediul sistemului informațional automatizat", a declarat Tudor Balițchi, potrivit actului de constatare, publicat recent pe site-ul CNI.

Anticoruptie.md
29/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii