Ion Sturza, către Maia Sandu: „Îmi permit să-ți dau un sfat public: contezi, dacă faci alianță cu Andrei Năstase”. Replica președintei PAS

Anticoruptie.md
07/09/2016
Ion Sturza și Maia Sandu. Colaj, foto: CIJM

Omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, îi sugerează Maiei Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, să nu meargă de una singură în campania electorală, ci, eventual, să facă alianță cu Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Businessmanul scrie pe pagina sa de Facebook că președinta PAS consideră că va trece în turul doi, „iar de acolo rămâne doar o jumătate de pas până la râvnitul fotoliu”: „Căci așa spun sondajele domnului Plahotniuc, iar el este om de cuvânt, i-a promis doamnei Nuland că Moldova va rămâne fără de comuniști și va avea un președinte pro-occidental, ales de tot «​poporul». Cine, dacă nu domnia voastră, se încadrează perfect în acest profil de american dream?!” În replică, Maia Sandu susține că PAS, PPDA și PLDM au convenit să măsoare șansele celor doi candidați prin sondaje, altele decât cele care ar fi controlate de democratul Vlad Plahotniuc, pentru a rupe practica vicioasă de a lua decizii în funcție de părerile unor „profeți”.

„Deși tot cunosc că mă consideri un tip cu un trecut dubios de la care miroase a Panama Papers, îmi permit să-ți dau un sfat public: contezi, dacă faci alianță cu Andrei Năstase. Separat, moldovenii vor uita de voi până la Anul Nou. Te rățoiesti cu Iurie Leancă, te plângi pe proceduri, faci apel la «structuri», în timp ce inamicii adevărați, Igor Dodon și Marian Lupu, «dau cărbuni». Înțeleg ca poporul nu-i asa, banul e ochiul dracului, iar inocența e o marcă de vândut. Dar politica este o ocupație nasoală, des lipsită de scrupule și deloc romantică. Așa e de la Roma, două profesii sunt veșnice: politica și prostituția”, scrie, între altele, Ion Sturza pe pagina sa de Facebok.

În context, omul de afaceri mai scrie că forumul civic de joi, 8 septembrie, este „ultima șansă”. „Nu poți face politică din frustrate, din supărare, fără de echipă și activiști mulți. Fără resurse și idei noi. Ai preluat un fenomen, «Maia Sandu», care nu-ți aparține. Așa cum și Năstase a preluat fenomenul protestatar. Aveți ambii o responsabilitate enormă, să nu o dați de gard. Știu că vă așteaptă, în caz de... Washingtonul și Frankfurtul. Dar nu cred ca aveți dreptul la rateu. Nu e o miză personală, este a noastră, a tuturor. Și mai știu că Andrei este gata să cedeze. Oricât ar fi de straniu, pentru el este important să spargă sistemul, nu e postul în sine. Dar nu o va face prin umilință. Nu o va face nici echipa lui, la sigur. Lăsați chestia cu sondajele și alte prostioare. Uniți-vă acum! Sau separați-vă… Forumul civic de mâine este ultima șansă. Nu contează cine va fi primul și cine nu”, continuă Ion Sturza.

În replică, Maia Sandu a menționat că-și dorește să rupă practica vicioasă de a lua decizii în funcție de părerile unor „profeți”. „Dumneavoastră sunteți atotștiutor. Se pare că știți mai bine decât mine ce decizie o să iau. Eu pot să vă spun un singur lucru: am făcut un angajament și o să-l respect. Am convenit împreună (PAS, PPDA și PLDM) să măsurăm șansele celor doi candidați prin sondaje, altele decât cele ale lui Plahotniuc. Vrem să rupem practica vicioasă de a lua decizii în funcție de părerile unor «profeți». Vrem să știm pe cine o să sprijine oamenii. Aceasta înseamnă democrație, nu «prostioară». Apropo, problema nu constă în faptul că există cele două profesii veșnice: politica și prostituția, problema e că voi, clasa politică, le-ați îmbinat cu succes și ne spuneți că acest lucru este normal și moral. Nu, nu este nici normal, și nici moral. Referitor la Forumul civic, nu înțeleg de ce reprezentantul Partidului Nostru, partid care și-a anunțat propriul candidat, trebuie să participe la discuțiile pentru identificarea candidatului comun al PAS, PPDA și PLDM”, i-a răspuns Maia Sandu tot pe Facebook.

Anticoruptie.md
07/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii