Ion Sturza: „R. Moldova reprezintă câmp de bătălie între trei grupări din Federația Rusă”

Anticoruptie.md
02/08/2016
sursa foto: Unimedia

R. Moldova este controlată, din punct de vedere economic, de trei grupări din Federația Rusă: gruparea lui Alexandr Grigoriev, în mare măsură tutelată de serviciile speciale din Federația Rusă, cel care l-a avut în calitate de partener de afaceri pe Igor Putin, verișorul lui Vladimir Putin; gruparea lui Serghei Lobanov, ginerele lui Andrei Belianinov, șeful Serviciului Vamal Federal rusesc, un alt apropiat al președintelui Putin; și gruparea energetică a lui Evghenii Dod, care acționează în special în Transnistria.

Gruparea lui Grigoriev acționa în R. Moldova prin intermediul lui Veaceslav Platon, gruparea lui Lobanov îl avea pe Ilan Șor în calitate de om de încredere în R. Moldova, iar Dod avea drept interlocutori la Chişinău fruntașii Partidului Democrat, sugerează fostul premier Ion Sturza.

Potrivit lui, astăzi, la Moscova, toate aceste grupări se confruntă cu probleme. Grigoriev a fost arestat în legătură cu punerea în aplicare a „spălătoriei rusești”, Lobanov a fost și el reținut săptămâna trecută în legătură cu punerea în aplicare a unei scheme de contrabandă cu alcool, Dod se află în vizorul instituțiilor de drept rusești, fiind plasat și el în arest.

„Sunt mai multe grupări care astăzi sunt într-o formă sau alta deconspirate și dezintegrate la Moscova, iar fluxurile au rămas și continuă să rămână, dar sunt preluate de alte persoane, atât la Moscova, cât și la Chișinău. Știți că în ultimul an încă zece miliarde de dolari au fost „spălați” prin R. Moldova, iar Banca Națională a spus că totul este legitim. Deci, este o luptă foarte crâncenă pentru a prelua anumite fluxuri de spălare a banilor, de contrabandă, de furtul resurselor energetice din Federația Rusă. Moldova este un fel de Eldorado pentru așa operațiuni”, a declarat Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Pornind de la legăturile pe care le au Platon, Șor și liderii PD cu șefii acestor grupări rusești, fostul premier consideră că „astăzi dacă Platon, dorește într-o formă sau alta să dea de pământ cu sistemul bancar, o face instantaneu. Sau Dod, dacă vrea să oprească curentul către Republica Moldova, îl oprește instantaneu. Aeroportul poate să ardă într-o noapte dacă Lobanov vrea să oprească traficul aviatic. Acest concubinaj între lumea oligarhică, politică acum și criminală în Republica Moldova nu este o noutate. Eu consider că, de fapt, este un element de trădare națională masiv, care pune la îndoială capacitatea noastră de a fi un stat independent”, observă Sturza.

Referindu-se la arestarea lui Veaceslav Platon, Ion Sturza afirmă că scopul acestor mișcări este acapararea activelor pe care el le are astăzi formal sau neformal prin intermediari în Republica Moldova. „Vorbim despre activele bancare care, conform estimărilor mele, valorează  între 150-200 de milioane de dolari. Vom vedea în timpul apropiat unde se vor duce aceste active. În plus, are loc o redistribuire și în alte sectoare: de exemplu, la Aeroport. Eu cred că gravitatea concesiunii Aeroportului nu e mai mică decât furtul miliardului. Proprietarul din umbră al activelor legate de Aeroportul din Chișinău, Lobanov, tot a fost arestat zilele astea la Moscova. Să vedem cine va prelua aceste active. Deci, are loc o redistribuire în care figurează interesele anumitor persoane, în primul rând la Chișinău, și nu este niciun interes al țării”, dezvăluie fostul premier.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre legăturile dintre Serghei Lobanov și Ilan Șor, dar și despre implicarea companiei „Arsenal Kapital” al lui Lobanov în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.


Anticoruptie.md
02/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii