Iurie Ciocan, membru CEC: „Faptul că partidele care au propus candidați la alegerile prezidențiale fac acum propagandă nu este ilegal și nu ar trebui să creeze zarvă”

Anticoruptie.md
15/09/2016
Iurie Ciocan. Foto: CIJM

Faptul că partidele politice care au înregistrat sau au propus candidați la alegerile prezidențiale fac propagandă nu este ilegal și nu ar trebui să creeze zarvă în societate. Declarația a fost făcută de membrul CEC Iurie Ciocan în cadrul unei discuții publice, parte a unei campanii de monitorizare a alegerilor prezidențiale, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, în parteneriat cu Freedom House. Potrivit lui Iurie Ciocan, partidele politice care în această perioadă desfășoară activități de propagandă creează senzația de agitație electorală. 

„Regulile pentru alegerile prezidențiale sunt diferite de cele pentru alegerile parlamentare. În parlamentare, odată înregistrat, partidul sau concurentul electoral merge direct în campanie electorală. În prezidențiale legiuitorul a stabilit clar: candidatul trece prin faza colectării de semnături, apoi prin faza înregistrării. Atunci când se încheie această procedură - ultimele cereri de înregistrare pot fi depuse la 29 septembrie - a doua zi începe campania electorală. Atunci va fi dat startul pentru toți. Faptul că în prezent avem deja doi candidați înregistrați, nu înseamnă că ei pot începe campania”, a explicat Iurie Ciocan. 

Membrul CEC consideră că formațiunile politice au dreptul să fie vizibile și să desfășoare activități de propagandă. „Din punctul meu de vedere, partidul politc este o instituție a statului perpetuă, o instituție indispensabilă societății democratice. Formațiunile politice au obligația să declare resursele financiare, dar și să arate cum sunt cheltuite acestea. În rest, respectând tot ansambul de legi, pot să-și desfășoare activitatea de propagandă. Dacă unii înțeleg asta drept agitație, nu au decât. Din punctul meu de vedere, sunt activități de propagandă care în această perioadă de fierbințeală electorală creează senzația de agitație. Faptul că avem acum billboardul unui partid prin țară sau în oraș nu trebuie să creeze deranj. Noi, ca societate, trebuie să adresăm următoarele întrebări: de unde sunt luați banii și cum sunt cheltuiți, dar și dacă nu este îndemnare la ură sau învrăjbeală. Dacă toate regulile sunt respectate, nu văd de ce ar trebui să facem atâta zarvă”, a mai spus Iurie Ciocan.

Potrivit lui, intrând oficial în campanie, 30 septembrie - 28 octombrie, regulile ce țin de apariția în spațiul mediatic a candidatului, precum și de activitatea partidelor vor fi stricte. Bunăoară, dacă au înaintat un candidat, formațiunille nu vor mai putea desfășura activitate de propagandă.

Deocamdată, CEC a înregistrat doi candidați: Marian Lupu din partea PD și Mihai Ghimpu din partea PL. 

Intervenția lui Iurie Ciocan la discuțiile publice privind alegerile prezidențiale

Anticoruptie.md
15/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii