Iurie Ciocan pleacă din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Cum și-a motivat demisia

Mariana Colun
28/06/2019
Iurie Ciocan. Foto: Radio Europa Liberă

Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, și-a anunțat, vineri, demisia. El își motivează decizia prin faptul că ar fi în dezacord cu modificările operate de Parlament la Codul Electoral, care, puse în practică, ar limita independența membrilor CEC. Ciocan a demisionat și din postul de președinte al Centrului pentru Implementarea Reformelor

„Am depus cerere de demisie din calitatea mea de membru al CEC pe motiv de dezacord cu proiectul votat în două lecturi în Parlament privind modificarea articolului 20 din Codul Electoral și diminuarea statutului membrului CEC. Din punctul meu de vedere, asemenea vulnerabilități nu vor lăsa posibilitate membrilor CEC să acționeze independent. Permanent vor trăi într-o dependență față de politicieni și lucrul acesta mi se pare absolut neadecvat”, a declarat Iurie Ciocan pentru portalul Anticoruptie.md. 

Precizăm că la 18 iunie Parlamentul a aprobat un proiect de lege prin care membrii CEC vor putea fi eliberați din funcție doar cu votul deputaților. 

Totodată, Ciocan a renunțat și la conducerea Centrului de Implementare a Reformelor, de unde ridica lunar un salariu de aproape 70 de mii de lei.

Iurie Ciocan a fost membru al CEC din 2003. În 2005 a devenit secretarul acestei structuri, iar în 2011 a fost ales preşedinte. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă, arată că, pe durata mandatului de președinte al CEC, Iurie Ciocan și-a sporit considerabil averea.

„Dacă e să analizăm declaraţiile pe venit din ultimii ani, Iurie Ciocan şi-a sporit semnificativ averea de când conduce Comisia. De exemplu, pentru anul 2011, când a devenit preşedinte, Ciocan nu a arătat în acte nici case, nici maşini. Atunci declara o datorie de 30.000 de dolari, un salariu anual de aproape 180.000 de lei, suma de 400.000 de lei pe care a obţinut-o în urma vânzării unui automobil, precum şi 7.000 de euro şi 14.500 de dolari, sume obţinute în afara ţării. 

Casa familiei Ciocan de pe strada Stolniceni. Foto: Victor Moşneag

Abia în declaraţia pentru 2012, Iurie Ciocan a indicat un apartament cu o suprafaţă de aproape 104 metri pătraţi cu o valoare cadastrală de 43.560 de dolari, imobil pe care l-a dobândit în aprilie 2004, la scurt timp după ce a devenit membru al CEC.

Tot în declaraţia din 2012, preşedintele CEC arată o casă în Capitală, pe strada Stolniceni, aflată în construcţie, scrisă pe numele soţiei sale. Locuinţa se afla în fază de construcţie, valorând cadastral 62.000 de euro. 

Şi în 2015, casa de pe strada Stolniceni rămâne, în acte, în proces de construcţie. În registrul Cadastrului, la adresa familiei Ciocan, apare o locuinţă de 64 de metri pătraţi, pe un teren de circa opt ari.

În realitate, locuinţa a fost deja ridicată, fiind una impunătoare, de circa 260 de metri pătraţi, potrivit lui Iurie Ciocan. În vecinătate, într-o casă de peste 230 de metri pătraţi, locuiesc şi socrii preşedintelui CEC”, se arată în investigație.

În ultima declarație de avere, pentru 2018, casa impunătoare a familiei Ciocan continuă să figureze drept nefinalizată.

În 2013, Iurie Ciocan a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a sesizat Procuratura Generală pe motiv că oficialul a ascuns o parte din avere: un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părţi de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Atunci presa titra că oficialul riscă până la un an de închisoare sau o amendă de 12.000 de lei.

În scurt timp, cazul a fost însă clasat. „Am mers cu toate actele le CNI şi la Procuratură. Procuratura a emis o încheiere de neîncepere a urmăririi penale pentru că faptele nu s-au confirmat. În realitate, bunurile din România care mi-au fost atribuite au alţi proprietari”, a precizat Iurie Ciocan

Mariana Colun
28/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii