Iurie Leancă, despre banii pe care ar fi vrut să-i scoată din țară și pașaportul diplomatic

Anticoruptie.md
13/08/2019

Ex-premierul Iurie Leancă a confirmat, marți, pe pagina sa de Facebook, că a încercat să traverseze frontiera țării cu suma de 50 de mii de euro, dar susține că această sumă o deține legal și că pașaportul diplomatic pe care-l avea, nu era expirat. Explicațiile vin după ce în presă au apărut informații că fostul prim-ministru ar fi încercat să scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de polițiștii de la frontieră pentru că nu ar fi avut toate actele în regulă.

În postarea sa, Iurie Leancă a explicat proveniența banilor și a subliniat că aceștia au fost raportați în declarația de avere. „Aceștia sunt banii mei, munciți onest până în 2009 când am venit în politică. Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani)”, a subliniat Iurie Leancă.

Fostul premier a negat faptul că pașaportul diplomatic pe care îl deținea în momentul în care a trecut frontiera, nu ar fi valabil. Leancă a postat și o fotografie a documentului, care arată că pașaportul a fost emis la 4 iulie 2019. „Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru, dar și ca ambasador plenipotențiar, să dețin pașaport diplomatic”, a menționat ex-prim-ministrul.

El a mai adăugat că va acționa în judecată mai multe persoane pentru „încălcarea abuzivă a protecției datelor cu caracter personal”, dar și distribuirea de informații false, întrucât i-au fost puse în pericol viața și integritatea corporală a sa și a familiei sale, odată cu publicarea numărului de înmatriculare a automobilului cu care se deplasa. Leancă susține că va cere despăgubiri morale pe care le va dona.

Anticoruptie.md
13/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii