Iurie Leancă, despre banii pe care ar fi vrut să-i scoată din țară și pașaportul diplomatic

Anticoruptie.md
13/08/2019

Ex-premierul Iurie Leancă a confirmat, marți, pe pagina sa de Facebook, că a încercat să traverseze frontiera țării cu suma de 50 de mii de euro, dar susține că această sumă o deține legal și că pașaportul diplomatic pe care-l avea, nu era expirat. Explicațiile vin după ce în presă au apărut informații că fostul prim-ministru ar fi încercat să scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de polițiștii de la frontieră pentru că nu ar fi avut toate actele în regulă.

În postarea sa, Iurie Leancă a explicat proveniența banilor și a subliniat că aceștia au fost raportați în declarația de avere. „Aceștia sunt banii mei, munciți onest până în 2009 când am venit în politică. Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani)”, a subliniat Iurie Leancă.

Fostul premier a negat faptul că pașaportul diplomatic pe care îl deținea în momentul în care a trecut frontiera, nu ar fi valabil. Leancă a postat și o fotografie a documentului, care arată că pașaportul a fost emis la 4 iulie 2019. „Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru, dar și ca ambasador plenipotențiar, să dețin pașaport diplomatic”, a menționat ex-prim-ministrul.

El a mai adăugat că va acționa în judecată mai multe persoane pentru „încălcarea abuzivă a protecției datelor cu caracter personal”, dar și distribuirea de informații false, întrucât i-au fost puse în pericol viața și integritatea corporală a sa și a familiei sale, odată cu publicarea numărului de înmatriculare a automobilului cu care se deplasa. Leancă susține că va cere despăgubiri morale pe care le va dona.

Anticoruptie.md
13/08/2019

Comentarii