Johannes Hahn: „Republica Moldova riscă să rămână fără asistența financiară din partea FMI și a UE”

Crina Dumitriu
03/06/2019
CIJM

„În cazul unor alegeri anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să decidă să suspende asistența pentru Republica Moldova. La fel și Uniunea Europeană va fi nevoită să ia o decizie, dacă FMI suspendă asistența. Sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are”, a declarat Înaltul Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în cadrul vizitei întreprinse luni, 3 iunie, la Chișinău. 

Johannes Hahn a accentuat că „fiecare guvern trebuie să rămână angajat față de democrație, libertatea mass-media, statul de drept, față de o economie de piață, de angajamentele cheie pe care le are în Acordurile cu UE. Anume acestea sunt criteriile de bază pe care le vom lua în considerare când vom evalua viitorul Guvern”.

La Chișinău, comisarul UE pentru Extindere, a avut întrevederi cu liderii blocului ACUM, PSRM și PD. Oficialul european le-a recomandat partidelor parlamentare: „trebuie să fie parte la discuţii, la coaliţia de guvernare şi, de fapt, eu am chemat liderii acestor partide să îşi conjuge eforturile”, a spus comisarul Johannes Hahn.

Vizita oficialului european, ca de altfel și vizita directorului Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, Bradley A. Freden, dar și a vicepremierului rus Dmitri Kozak, vine pe fundalul unei crize politice la Chișinău. La trei luni de la alegerile parlamentare, trei partide care au obținut majoritatea voturilor cetățenilor nu au reușit încă să formeze organele de conducere ale Parlamentului și să deblocheze activitatea Legislativului.

Crina Dumitriu
03/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii