Judecătoarea care a examinat contestațiile privind aresturile lui Grigore Petrenco, Vlad Filat și Ilan Șor, promovată la CSJ

Anticoruptie.md
23/01/2018
Candidații la funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ala Malîi, a doua din dreapta. Sursa: captura csm.md

Judectoarea Curții de Apel Chișinău Elena Cobzac a fost promovată marţi, 23 ianuarie, de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Cobzac a fost singurul candidat pentru postul vacant de la CSJ. Elena Cobzac a devenit cunoscută opiniei publice pentru faptul că a făcut parte din completul de judecată care a examinat contestațiile privind măsurile de arest aplicate în privința lui Grigore Petrenco, Vlad Filat și Ilan Șor. În cazul primarului de la Orhei, magistrata a hotărât, împreună cu ceilalți membri ai completului de judecată, eliberarea omului de afaceri acuzat în dosarul furtului miliardului.  

De asemenea, Elena Cobzac a fost vizată într-o investigație jurnalistică despre judecătorii cu cele mai mari împrumuturi. Magistrata a indicat în declaraţia sa de avere că s-a îndatorat în 2015 cu 26.280 de euro, acum echivalentul a peste 525.000 de lei, ca să-şi cumpere apartament la preț preferențial. Ea și-a luat angajamentul să scape de datorii până la sfârşitul anului 2017. Venitul din salariu pe care l-a avut judecătoarea în 2016 a fost de circa 250.000 de lei.

În declarația de avere, judecătoarea mai menționează că a obţinut 8.700 de dolari, „transfer bancar şi personal” efectuat de peste hotare de către fiica sa. CSM a inclus-o pe Elena Cobzac în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial, deşi Elena Cobzac este proprietara unui alt apartament în municipiul Chișinău, cu o suprafață totală de peste 86 de metri pătraţi. Ea are și o căsuță de vacanță în orașul Criuleni.

Tot astăzi, CSM a ales și un nou judecător la Curtea de Apel Chișinău. Concursul a fost câștigat de Ala Malîi, magistrată a Judecătoriei Chișinău. Anterior, judecătoarea a fost acuzată că a eliberat mandat de arest în privința unuia dintre participanții la protestul din 7 aprilie 2009, deși tânărul avea semne evidente de violență pe corp.

Malîi a mai ajuns în atenția presei și pentru sumele mici cu care și-a înstrăinat și cumpărat mai multe autoturisme. Astfel, potrivit Ziarului de Gardă, în 2015, magistrata şi soţul ei, ex-inspector fiscal, au vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10.000 de lei. În 2012, ea anunţa că a vândut alte două maşini, la fel, cu câte 10.000 de lei. În 2014, soţii Malîi au mai comercializat un autovehicul la un preţ mult sub cel de piaţă, declarând doar suma de 5.000 de lei. În aceste condiţii, acum doi ani, soţii Malîi au demarat construcţia unei case de locuit. Imobilul este cu două niveluri, iar construcţia acestuia ar costa mult peste veniturile declarate de cei doi soţi funcţionari în ultimii ani.

Ala Malîi este judecătoare din 2008, când a fost numită, prin decret prezidenţial, pe un termen de cinci ani, la Judecătoria sectorului Ciocana din Chișinău. În 2013, ea a fost numită în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. 

Anticoruptie.md
23/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii