Judecătoarea cu Porsche de 11.000 de lei, aleasă președinta Consiliului Institutului Național al Justiției

Anticoruptie.md
09/12/2016
Mariana Pitic, discutând cu un coleg judecător Foto: CIJM

Mariana Pitic, magistrata de la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ție care conduce un automobil de marca Porsche Cayenne, ce ar fi fost cumpărat cu doar 11.000 de lei, a devenit președinta Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) - organul suprem de conducere a instituției care instruiește viitori judecători și procurori. Decizia a fost luată pe 1 decembrie 2016. 

Judecătoarea a fost desemnată în componenţa Consiliului INJ de către Consiliul Superior al Magistraturii. Consiliul este structura supremă a INJ, care administrează instituția alături de directorul executiv. Cei 13 membri sunt desemnați  de Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general, Ministerul Justiției și Senatul Universității de Stat din Moldova. Mandatul unui membru este de patru ani. Din com­po­nen­ța Con­si­li­u­lui INJ mai fac par­te Tatia­na Iur­co, șefa cabi­ne­tu­lui minis­tru­lui Jus­ti­ți­ei, pro­cu­ro­rii Edu­ard Bulat, Mar­cel Dimi­traș, Edu­ard Maș­nic și Igor Popa, jude­că­to­rii Ale­xan­dru Spo­ia­lă, Ange­la Bos­tan, Viori­ca Mihă­i­lă, Iurie Beje­na­ru, Lili­a­la Catan, dar și pro­fe­so­rul uni­ver­si­tar Ser­giu Băie­șu.

Mariana Pitic a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că magistrata conduce o mașină de marca Porsche, pe care a indicat-o în declarația de avere abia în 2015. Potrivit documentului, automobilul ar valora doar 11.000 de lei. Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele judecătoarei. În luna iulie 2016, membrii CNI au clasat cauza. Aceștia au constatat că magistrata a încăl­cat neinten­țio­nat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015. Explicația a fost că o parte dintre bunurile pe care le foloseşte, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soţului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorţat în 2011.

Oficial, şi Porsche-ul aparţine fostului ei soţ, deşi este condus de magistrată. În ultima declaraţie pe venit, cea pentru anul 2015, Mariana Pitic a arătat un salariu de peste 151.000 de lei pe care l-a avut la Institutul Naţional al Justiţiei, un teren neevaluat cu o suprafaţă de 0,0724 hectare şi automobilul de marca Porsche Cayenne Universal, fabricat în anul 2012 şi pe care l-a dobândit în 2014, cu doar 11.000 de lei. Judecătoarea a precizat că maşina este avariată şi a schimbat-o pe un alt automobil avariat - un BMW X5 în valoare de 10.000 de lei. Angajaţii CNI au explicat în şedinţă că Mariana Pitic nu a găsit contractul de vânzare - cumpărare pentru a-l prezenta membrilor Comisiei, ca să demonstreze că maşina a costat doar 11.000 de lei. 

Mariana Pitic a fost propusă la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiție la sfârşitul lunii ianuarie, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, magistrata Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția la faptul că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă în funcţia de magistrat dintre toţi candidaţii, iar în ultimii trei ani nu şi-a exercitat deloc funcţia, desfăşurând activităţi didactice.

 

 

Anticoruptie.md
09/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii