Judecător controversat, avansat la funcția de președinte al Curții de Apel Comrat

Anastasia Nani
25/03/2016
Serghei Gubenco. Foto: zdg.md

Serghei Gubenco este noul președinte al Curții de Apel Comrat. Candidatura controversatului judecător, propusă în ianuarie de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost aprobată recent de președintele Nicolae Timofti, după ce anterior șeful statului a respins-o, punând la îndoială integritatea magistratului.

Judecătorul împreună cu alţi doi colegi - Ștefan Starciuc şi Grigori Colev - au fost propuşi anterior la funcția de magistrat la Curtea de Apel Comrat. Nicolae Timofti nu i-a acceptat, cerând CSM-ului să-i verifice suplimentar. „Datele ce se conţin în sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate vizează integritatea persoanelor propuse pentru numirea în funcţia de judecător la Curtea de Apel Comrat şi generează suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către aceştia”, potrivit actului lui Nicolae Timofti.

În aprilie 2015, Consiliul a înaintat repetat candidaturile celor trei preşedintelui. „(...) Constat o situaţie paradoxală în CSM – organ care exercită autoadministrarea judecătorească, nu a examinat conţinutul avizelor consultative ale organului de verificare a titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice – Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Cu atât mai mult că iniţierea verificării suplimentare a candidaţilor menţionaţi a fost dispusă de către însuşi CSM”, se arată în scrisoarea prin care Nicolae Timofti a informat CSM că respinge candidaturile celor trei.

În mai, la o şedinţă a CSM, Starciuc, Gubenco şi Colev au cerut să fie propuși repetat șefului statului. Solicitarea i-a nedumerit însă pe magistraţii din Consiliu care nu au ştiut cum să procedeze. „Avem o problemă. Noi nu avem acces la secretul de stat”, a amintit Teo Cârnaţ, membru al CSM, referindu-se la faptul că preşedintele şi-a bazat decizia pe informațiile primite de la SIS, care pot conţine secrete de stat și la care au acces doar un număr limitat de persoane.

Într-un final, CSM i-a propus repetat șefului statului pe Ştefan Starciuc şi Grogori Colev la funcţia de judecător la Curtea de Apel Comrat. Aşa că preşedintele Timofti a semnat decretul. Anticoruptie.md a publicat aceste detalii în investigația "Judecătorii cu nouă vieți".

Serghei Gubenco a mai fost vizat și într-o altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în parteneriat cu Ziarul Național. Potrivit investigației, magistratul a dispus pe 14 decembrie 2010 încasarea unei sume de 200 de milioane de dolari, inclusiv de la Victor Agapiev, indicat ca fiind locuitor al satului Congaz. Dosarul a fost însă nimicit pe 25 februarie 2014, exact când, la solicitarea președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a început colectarea informațiilor despre fenomenul „spălării banilor” prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova.

Printr-un alt decret, Nicolae Timofti a aprobat candidatura Luciei Bagrin și pe cea a lui Ion Chirtoacă la funcțiile vacante de magistrat în cadrul Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei. În octombrie 2014, candidatura Luciei Bagrin, alături de cea a Nataliei Berbec, a lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc au fost respinse de președinte. Iată ce scria șeful statului despre cei patru absolvenți al Institutului Național al Justiției: “În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului.”

În document se mai arată că circumstanțele și informațiile expuse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în avizele consultative se referă "la conflicte de interese, relații cu persoane controversate, averi și mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activități ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (...)"

La începutul lunii februarie, mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, au lansat un apel în care susțineau că deciziile Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în funcție și promovarea unor judecători, adoptate în ședința de la 26 ianuarie 2016, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea principiilor meritocrației și integrității. Societatea civilă s-a referit, între altele, la cazul lui Serghei Gubenco, dar și la cel al Luciei Bagrin. 

Anastasia Nani
25/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii