Judecători cu probleme de integritate, propuși lui Igor Dodon pentru a primi distincții de stat

Anticoruptie.md
27/03/2019
Foto: magistrat.md

Magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau retrogradați, au fost propuși președintelui Igor Dodon pentru decorarea cu distincția de stat „Gloria Muncii”. Este vorba despre judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău, Gheorghe Iovu și Iulia Cimpoi. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), marți, 26 martie.

Gheorghe Iovu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, în februarie 2013, s-a ales cu mustrare aspră, aplicată de Colegiul disciplinar pentru încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi pentru încălcarea gravă a eticii judiciare, după ce, împreună cu alți colegi, i-au redus termenul de detenţie lui Adrian Nichifor, care l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, împușcându-l de cinci ori. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din decembrie 2017 scoate la iveală că Gheorghe Iovu a obținut gratuit un apartament în Chișinău, deși mai avea imobile în proprietate.

„Consiliul Municipal Chișinău a executat Hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a obligat municipalitatea să-i ofere magistratului apartament gratuit în Capitală. Colegii judecători au decis să-i dea magistratului Iovu apartament gratuit, chiar dacă în acea perioadă familia Iovu avea deja apartament, proprietara fiind soția acestuia”, se arată în investigație. Iovu a făcut parte din completele de judecată care au emis decizii în cele mai răsunătoare dosare de corupție din ultimii ani.

El se numără printre judecătorii care au decis eliberarea din arest a lui Ilon Șor și prelungirea arestului în cazul ex-premierului Vlad Filat. Acum un an, în martie 2018, Iovu s-a învrednicit de „Diploma de onoare a CSM”, distincție care, potrivit regulamentului în baza căruia se acordă, „întruchipează o evidenţiere şi o recunoaştere publică a măiestriei judecătorului, o măsură de încurajare în creşterea profesionalismului şi autorităţii corpului judecătoresc, o stimulare morală şi materială a muncii judecătorului”.

Iulia Cimpoi, și ea judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, se numără printre judecătorii care, la sfârșitul anului 2012, au fost obligați de membrii CSM să accepte transferul de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chişinău sau la o altă instanţă inferioară, fie să plece onorabil din sistem, prezentându-şi demisia. Decizia a fost luată la aproape un an după ce în fruntea Curții Supreme de Justiție a venit Mihai Poalelungi.

Toate trei au optat pentru prima opțiune. Cimpoi se află, de asemenea, printre magistrații acționați în judecată de Ministerul Justiției în februarie 2016, pentru încasare în acțiune de regres a despăgubirilor achitate de Republica Moldova la CEDO, într-un proces pierdut în 2014, „Radu contra Moldovei”. În ianuarie 2016, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunţat că va acţiona în judecată mai multe persoane responsabile de pierderea dosarelor împotriva Republicii Moldova la CEDO, în ultimii ani. În listă au fost incluşi magistraţi, procurori, dar şi un viceprimar al Capitalei.

La 18 octombrie 2017, Curtea Supremă de Justiție a pus punct procesului de judecată, dându-le dreptate judecătorilor. În motivarea deciziei CSJ se precizează că „argumentele invocate în cererea de recurs de Ministerul Justiției sunt similare argumentelor invocate atât în prima instanță, cât și în instanța de apel și sunt expuse asupra circumstanțelor de fapt și nu de drept, cărora instanța de apel le-a dat o apreciere corectă, având la bază cumulul de dovezi administrate în cadrul dezbaterilor judiciare”. Atât Judecătoria sectorului Buiucani, cât și Curtea de Apel Bălți care au examinat dosarul au respins anterior pretențiile Ministerului Justiției.

Anticoruptie.md
27/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii