Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Viorel Morari privind contestarea ordinului procurorului general

Anticoruptie.md
10/12/2019

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au respins ca fiind inadmisibilă cererea depusă de Viorel Morari prin care a contestat dispoziția procurorului general, Alexandru Stoianoglo, legată de verificarea activității Procuraturii Anticorupție, dar și ordinul prin care el a fost delegat într-o subdiviziune a Procuraturii Generale.

Încheierea poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău, în termen de 15 zile.

Amintim că, procurorul general Alexandru Stoianoglo a dispus, luni, efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Obiectivele controalelor constau în verificarea și evaluarea activității acestor două unități specializate ale procuraturii pe toate dimensiunile de competență, conform unor indicatori concreți, menționați în dispoziții pentru perioada 2016 – prezent.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost transferat în funcția de procuror în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. În aceeași zi, el a atacat în instanța de judecată ordinul procurorului general prin care a fost realizat transferul. Totodată, el a contestat dispoziția lui Stoianoglo cu privire la efectuarea unui control amplu la Procuratura Anticorupție.

Precizăm că, la 26 noiembrie, Viorel Morari, a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale, emisă la 8 iulie, de către subalternul său, Alexandru Cernei, privind finanțarea Partidului Socialiștilor de către Federația Rusă.

La începutul lunii decembrie, mai mulți judecători de instrucție din Chișinău au semnat o petiție, adresată conducerii de vârf a Republicii Moldova, ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii, prin care acuză procurorii Anticorupție de hărțuirea magistraților.

Câteva zile mai târziu, a fost eliberat din arest preventiv fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. După expirarea mandatului de arestare de 15 zile, procurorii nu au mai înaintat demersul privind ținerea acestuia în detenție preventivă pe motiv că au fost efectuate investigațiile necesare.

Anticoruptie.md
10/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii