Judecătoria Soroca devine mai accesibilă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

Anticoruptie.md
27/09/2021

Judecătoria Soroca a instalat recent o rampă de acces la intrarea în sediul său central, pentru a facilita accesul la justiție al persoanelor cu deficiențe locomotorii, în condiții egale și nediscriminatorii. Aceasta a fost posibil datorită susținerii Suediei, oferită prin intermediul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească „INVENTO”. Primăria Soroca a oferit terenul aferent pe care s-a construit rampa de acces, iar Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a acordat suport informativ și metodologic la realizarea lucrărilor.

„Rampa este comodă, foarte bine făcută, ca la carte. E uşor de urcat şi de coborât. Eu pot să merg liber, singur, fără ajutor, e foarte comod”, afirmă, Vladimir Dârloi, locuitor al municipiului Soroca și utilizator de scaun rulant.

Lucrările de confecționare și instalare a rampei s-au desfășurat în perioada august – septembrie 2021. Costul acestora este de peste 50.600 lei.

„Datorită rampei, persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea intra în mod independent în incinta sediului judecătoriei, pentru a-și realiza dreptul la justiție. Construcția rampei este un pas spre a asigura egalitatea în drepturi”, a menționat Raisa Cazacu, șefa Serviciului generalizarea practicii judecătorești și relații cu publicul din cadrul Judecătoriei Soroca.

Potrivit Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, construcția corespunde normativelor tehnice de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, și anume: rampa este executată din material antiderapant, unghiul de înclinare a rampei este conform standardelor de accesibilitate, iar pe ambele părți ale rampei sunt instalate bare de sprijin, la o distanță corespunzătoare.

„Asumarea sarcinii de a oferi servicii centrate pe om în sectorul justiției se referă în mod prioritar la cât de incluzive sunt acestea, pornind - la propriu - din pragul unei judecătorii locale. Această realizare este încă o dovadă a importanței profesioniștilor activi în sistemul judecătoresc, inițiativa venind de la actorii locali, care au acționat proactiv pentru a îmbunătăți accesul la justiție în Soroca și au atras fonduri pentru aceasta”, a subliniat Ana Indoitu, Directoare executivă, INVENTO.

Judecătoria Soroca planifică să întreprindă și alte măsuri de sporire a accesibilității sediului său, precum asigurarea cu rampe mobile în interiorul instituției. Resursele pentru această activitate au fost bugetate pentru anul financiar 2022.

Anticoruptie.md
27/09/2021Become a Patron!

Comentarii