Un grup de judecători cere demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Julieta Savițchi
14/09/2019

Un grup de magistrați se pronunță pentru demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În acest scop, 87 de judecători au cerut, printr-o scrisoare, Secretariatului CSM, să convoce, la 20 septembrie, adunarea generală extraordinară a judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Experți independenți afirmă că intenția magistraților ar urmări demiterea actualei componențe a CSM pentru a promova noi membri, care să blocheze toate inițiativele de reformare a Justiției, promovate de Guvernul condus de Maia Sandu.   ​

Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. ”În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

Cei 87 de judecători au mai cerut CSM ca cererea lor să fie pusă în discuție la următoarea ședință a Consiliului, programată pentru data de 17 septembrie. Totodată, semnatarii au cerut ca la următoarea ședință să fie pusă  în discuție evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției.

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii,  să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

CSM  este un organ independent de autoadministrare judecătorească şi este garantul independenței judecătorești. CSM este constituit din 12 membri, dintre care trei membri numiți din oficiu  - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, trei membri din rândul profesorilor de drept, selectaţi  de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public și aleși de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor, și 6 membri sunt aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

În actuala componență a CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor au fost aleși Victor Micu, Petru Moraru, Nina Cernat, Doreș Musteață, Anatol Galben și Luiza Gafton. Mandatele lor expiră peste doi ani.

 

Julieta Savițchi
14/09/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii