Judecătorii Curții Constituționale au respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului de nominalizare de către Maia Sandu a lui Igor Grosu pentru funcția de premier

Madalin Necsutu
19/03/2021
Pro TV

Curtea Constituțională a respins, vineri, cererea socialiștilor prin care aceștia au cerut anularea nominalizării lui Igor Grosu la funcția de premier de către președintele Maia Sandu pe 16 martie. Sesizarea a fost trimisă de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea.

„Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 31, prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 47-IX din 16 martie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, se arată în comunicatul Curții.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională a admis în parte sesizarea depusă de socialiști, prin care a fost contestată legalitatea decretului emis de șefa statului.  Judecătorii Curții se vor pronunța pe această speță lunea viitoare, pe 22 martie.

Nominalizarea lui Grosu pentru funcţia de premier făcută de Maia Sandu este a doua, după ce luna trecută a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă, care nu a primit votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.

Maia Sandu a făcut această desemnare pentru că nu există un candidat care să fie susţinut de o majoritate parlamentară formalizată, a declarat ea într-o conferinţă de presă după consultările cu grupurile parlamentare.

Partidul Socialiștilor a reacționat și joi l-a desemnat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc, la funcția de premier, după ce Mariana Durleșteanu a anunțat chiar în ziua negocierilor Sandu-Dodon că renunță la candidatura sa. Din nomentul nominalizării oficiale, Grosu are la dispoziție 15 zile să formeze echipa guvernamentală și programul de guvernare cu care va merge să ceară votul de învestire în Parlament.

Madalin Necsutu
19/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii