Judecătorii vor fi testați cu poligraful la CNA

Anticoruptie.md
21/02/2017
csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii a oferit marţi, 21 februarie, mandat lui Victor Micu, președinte al CSM, pentru a negocia și semna cu Centrul Național Anticorupție un contract de oferire a serviciilor de testare la poligraf a candidaților la funcția de judecător. Deși legea obligă CSM să îi testeze la poligraf pe candidații la funcția de judecător, încă de la începutul anului 2015, în statele de personal ale instituției nu este prevăzută de lege funcția de poligrafist, iar instituția nu are un poligraf propriu.

„Noi am anunțat un concurs pentru procurarea serviciilor de testare la poligraf, dar nu am avut nicio ofertă. Aceste servicii sunt oferite de două instituții de stat – CNA și Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie să decidem la cine ar fi mai bine să apelăm”, a explicat Victor Micu, în cadrul ședinței de astăzi a CSM.

Membrii Consiliului au optat pentru poligraful de la CNA, dar au avut opinii contradictorii dacă ar trebui adus specialistul și poligraful la sediul CSM sau testările să aibă loc la Centrul Naţional Anticorupție.

În opinia unor membri ai CSM, testarea la sediul CNA i-ar putea stresa pe unii judecători. Alți membri ai CSM au opinat însă că este mai corect ca testările să aibă loc în biroul amenajat special de la CNA.

Potrivit lui Victor Micu, contractul cu CNA urmează să fie o soluție temporară. CSM a solicitat partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova suport pentru procurarea unui poligraf, dar și pentru instruirea unui specialist.

Anticoruptie.md
21/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii