Judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul lui Ilan Șor în apel vrea să se abţină de la examinarea cauzei

Anticoruptie.md
19/01/2018
Xenofon Ulianovschi. Foto: inj.md

Xenofon Ulianovschi, judecătorul-raportor de la Curtea de Apel Chişinău căruia la începutul săptămânii i-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor, a decis să se abţină de la examinarea cauzei. Deocamdată, magistratul nu a făcut public motivul pentru care vrea să refuze judecarea omului de afaceri. 

„Urmează ca cererea de abținere a domnului Ulianovschi să fie înrgistrată și repartizată pentru examinare. Ea se examinează într-un complet de judecată care poate să o accepte sau să o refuze, în funcţie de cele indicate. Decizia ar putea fi luată în următoarele zile. Deocamdată, dumnealui nu a oficializat motivul abținerii”, ne-a spus Octeabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău. 

Potrivit ei, ceilalți doi judecători din complet cărora le-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor sunt Stelian Teleucă și Silvia Vrabii. Ultima a decis la fel să se abțină de la examinarea cauzei din motiv că, anterior, a participat la examinarea solicitărilor de arest preventiv ale învinuitului. Și în acest caz, cererea magistratei urmează să fie examinată. 

Xenofon Ulianovschi a fost vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău timp de opt ani. El este tatăl actualului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Acum câțiva ani, pe numele său a fost intentată o procedură disciplinară, fiind acuzat de emiterea unor hotărâri falsificate. Anterior, fiind în funcţia de judecător, Xenofon Ulianovschi a încercat să obțină și licența de avocat. Tentativa a eșuat însă.

Tot Ulianovschi este și fratele lui Gheorghe Ulianovschi, ex-președinte al Curții de Apel Comrat, în prezent avocat. Printre dosarele de rezonanță ale apărătorului se numără cel al ex-deputatului Chiril Lucinschi și ale câtorva magistrați învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”. Fiica avocatului, Irina Ulianovschi, deține un salon de frumusețe lângă hotelul „Nobil”, care i-ar aparţine lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova. Anterior, RISE Moldova a publicat mai multe imagini în care femeia a fost surprinsă în anturajul controversatului om de afaceri, într-o deplasare peste hotare.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.  Sentința motivată de condamnare a lui Șor de către Judecătoria Chișinău a fost redactată în iulie 2017. Cu toate acestea, dosarul a „încremenit” pe masa judecătorilor timp de mai bine de șase luni, chiar dacă atât avocații omului de afaceri, cât și procurorii au contestat hotărârea primei instanțe. Magistratul Andrei Niculcea afirma anterior că transmiterea dosarului a fost tergiversată din cauza traducerii sentinței în limba rusă. 

Anticoruptie.md
19/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii