Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți, 6 mai, suspendarea din funcție a judecătorului Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în urma inițierii unui dosar penal pentru fals în declarații de avere. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis dosarul în instanță pentru examinare în fond.
Acuzații de fals în declarații
Potrivit Procuraturii Anticorupție, în anul 2019, Igor Pulbere nu a declarat venituri de 120.000 de euro obținute din vânzarea unui apartament, menționând doar aproximativ 70.000 de euro. De asemenea, acesta nu a inclus în declarația de avere un automobil de lux marca Mercedes GLE. În perioada 2020–2023, judecătorul ar fi omis să declare împrumuturi acordate unor persoane fizice în valoare de peste 85.000 de euro.
Reacția magistratului și decizia CSM
Igor Pulbere nu își recunoaște vinovăția și, împreună cu avocatul său, a solicitat ca decizia de suspendare să fie analizată în lipsa lor. CSM a aprobat suspendarea magistratului pentru a preveni influențarea anchetei și pentru a proteja integritatea actului de justiție.
Posibile consecințe legale
Dacă va fi găsit vinovat, Igor Pulbere riscă o amendă de până la 30.000 de lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la un an. De asemenea, ar putea fi privat de dreptul de a ocupa sau exercita anumite funcții pe o perioadă de la doi la cinci ani.
Cine este Igor Pulbere
Igor Pulbere și-a început cariera în 2009 ca secretar la Biroul notarului privat Pulbere Vera. A fost ulterior consilier juridic și notar stagiar în același birou. În 2016, a devenit asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, iar în 2018 a fost numit judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, prin decret prezidențial.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii