Jurnalista CIJM, Julieta Savițchi, premiată pentru investigațiile de rezonanță

Anticoruptie.md
10/12/2022

De Ziua Mondială Anticorupţie, marcată vineri, Transparency Internaţional – Moldova (TI-Moldova) a făcut totalurile concursului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” şi a lansat culegerea de investigaţii jurnalistice anticorupţie. Juriul a oferit locul al doilea jurnalistei de investigație, Julieta Savițchi, pentru o serie de anchete publicate pe Anticoruptie.md, în care au fost deconspirate scheme de corupție și delapidare a banilor publici.

În culegere au fost publicate mai multe investigații semnate de Julieta Savițchi, care au provocat discuții ample în societate și au pus pe jar persoanele implicate. Anchetele au scos la iveală secrete păstrate cu zeci de lacăte de funcționari și personaje cu o reputație îndoielnică, scheme ilegale puse în aplicare, sfidând bunul simț și interesul public.

Julieta Savițchi a deconspirat cum fostul prim-ministru, Vladimir Filat, şi-a aranjat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar. Împreună cu cameramanul Anatol Mătăsaru, jurnalista a surprins imaginile opulenței cu care este înconjurat ex-premierul: locuieşte într-un imobil luxos dintr-un cartier select al capitalei şi se plimbă cu maşini scumpe, având șofer personal.

În altă investigație, Julieta Savițchi a arătat cum familia procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, controlează, pe lângă livada şi frigiderul din Mileştii Mici, o treime dintr-o afacere în agricultură în satul Brăviceni, raionul Orhei.

Jurnalista a mai deconspirat și schema prin care firma Westerby Limited din Bahamas a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Locul I în cadrul concursului pentru investigații jurnalistice despre corupție a fost acordat lui Pavel Păduraru de la Jurnal TV. Locul doi în cadrul concursului l-au ocupat Iurie Sanduța de la rise.md şi Julieta Saviţchi de la anticoruptie.md, iar locul al treilea i-a revenit lui Victor Moșneag de la zdg.md.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie în Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. 

Premierea jurnaliștilor a fost posibilă datorită suportului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

 

Anticoruptie.md
10/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii