Jurnalişti de investigaţie din Moldova, instruiţi în utilizarea instrumentelor digitale de documentare şi ilustrare a informaţiei

Anticoruptie.md
25/04/2016
Foto: CIJM

20 de jurnalişti din Republica Moldova au învăţat, săptămâna trecută, cum să-şi prezinte investigaţiile şi materialele jurnalistice într-o manieră interactivă şi accesibilă publicului, prin intermediul instrumentelor digitale. Seminarul, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în parteneriat cu Freedom House România, i-a avut în calitate de traineri pe câţiva jurnalişti de investigaţie de peste Prut, precum şi de la Chişinău.

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat cum să documenteze subiecte de investigaţie folosind instrumente online şi digitale. Jurnalistul Paul Radu, director RISE Project România, a vorbit despre documentarea subiectelor de crimă transfrontalieră, rutele pe care le iau banii spălaţi şi ilustrarea schemelor complexe în care sunt implicate persoane controversate şi companii off-shore. Acesta şi-a construit discursul în jurul scurgerilor masive de informaţii, denumite generic Panama Papers, şi a vorbit despre cum echipa RISE Project România lucrează cu documentele ieşite la iveală.

Reporterul hotnews.ro Victor Cozmei a vorbit despre ilustrarea subiectelor de investigaţie prin intermediul hărţilor şi a sistemelor geografice interactive. Prin câteva anchete realizate de reporterii hotnews.ro, el a demonstrat cum pot fi cartografiate discrepanţele electorale şi corupţia, redând astfel un aspect proaspăt textului, dar şi şanse mai mari de a-i spori vizualizările.

Despre platforma Justiţie Curată a vorbit jurnalistul de investigaţie Valentin Zaschievici. El a prezentat mai multe subiecte de interes local, abordate de jurnaliştii din regiunile României, şi a vorbit despre particularităţile şi impactul presei locale în comunitate.

Publicistul Graţian Mihăilescu, la rândul său, a abordat noţiunea de freelancing prin prisma blogului personal - gratieluimihailescu.ro - povestind participanţilor despre experienţa sa în a face freelancing şi oportunităţile de profesionalizare jurnalistică.

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a deschis cele trei zile de training printr-o instruire privind accesarea şi vizualizarea bazelor de date cu acces liber din Republica Moldova, în timp ce jurnalista de televiziune Natalia Morari a dat sfaturi despre cum să abordăm şi să lucrăm cu sursele în timpul documentării unei investigaţii.

Seminarul a adunat laolaltă jurnalişti cu experienţă şi tineri promiţători, dorindu-şi inclusiv să consolideze comunicarea reprezentanţilor breslei de pe cele două maluri ale Prutului.  

Anticoruptie.md
25/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii