Jurnalişti, instruiţi cum să documenteze subiectele legate de integritatea în sistemul judecătoresc

Anticoruptie.md
22/08/2019

16 tineri reporteri au participat, miercuri, 21 august, la trainingul „Ancheta jurnalistică privind reformele și integritatea în sistemul judecătoresc: indentificarea subiectelor, documentare și acces la informație”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la ministra Justiției, Olesea Stamate, ce presupune Reforma Justiției în noile condiții politice din Republica Moldova. Totodată, jurnaliștii au aflat care sunt prioritățile pe termen scurt și pe termen lung ale ministerului și ce instrumente vor fi folosite în lupta cu corupția în sistemul de Justiție.

Gheorghe Borș, procuror-șef interimar al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, a oferit o analiză despre rolul Procuraturii în reformarea justiției, vorbind participanţilor despre organele Procuraturii și rolul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Tot el le-a explicat jurnaliștilor cum este asigurată integritatea în organele Procuraturii, cum reacționează CSP la sesizările privind integritatea procurorilor și cum sunt sancționați procurorii care admit abateri.

Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a oferit o prezentare despre anchetele jurnalistice cu impact din domeniul justiției. Ea a menționat de unde pot fi pornite subiectele, cum sunt realizate investigațiile cu impact și a vorbit despre instrumentele moderne de căutare și documentare a informației.

Totodată, participanţii la sesiuni au învăţat de la jurnalista de investigație, Liuba Șevciuc cum să documenteze investigațiile video, cum să profite de posibilitățile oferite de platformele de socializare și cum să utilizeze corect motoarele de căutare. Totodată, ea a oferit câteva sfaturi cum pot fi găsite proprietățile nedeclarate ale funcționarilor.

Iar jurnalista Mariana Colun a oferit o prezentare despre bazele de date utile pentru documentarea proprietăților exponenților sistemului judecătoresc, cum pot fi documentate averile judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, arătând câteva exemple de anchete pe care le-a semnat. 

Trainingul a fost organizat  în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Anticoruptie.md
22/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii