Jurnaliștii, îndemnați să nu se lase manipulați sau cumpărați de actorii politici

Anticoruptie.md
03/11/2015
Foto: CIJM

Mai multe ONG-uri de media au lansat un apel prin care îndeamnă jurnaliștii să nu se lase manipulați sau cumpărați de actorii politici. Apelul este adresat și proprietarilor de mass-media. Experții din domeniu le cer să nu folosească presa în lupte politice sau reglări de conturi. Îndemnul vine la câteva zile după ce mai multe instituții media au preluat imagini în care liberal-democratul Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, ar fi fost suprins întreținând relații intime cu o femeie. 

ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu devierile de la normele deontologice la care se dedau unii reprezentanți ai breslei jurnalistice și instituții mass – media. În locul reflectării obiective a luptei cu corupția, aceștia recurg la manipulare și dezinformare, precum și la metode reprobabile, ce nu au nimic în comun cu jurnalismul, acționând ca o presă de buzunar a patronilor care îi finanțează.

Ținând cont de recomandările Forumului mass-media, desfășurat recent la Chișinău, cerem jurnaliștilor să demonstreze profesionalism și să nu se lase manipulați sau cumpărați de actorii politici care încearcă să ia sub control cât mai multe instituții media. Totodată, cerem proprietarilor de media să nu folosească mass-media în lupte politice sau reglări de conturi.

Cerem Consiliului Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze comportamentul presei și să se autosesizeze față de astfel de abuzuri, prin luarea unor măsuri adecvate.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul “Acces-Info”
Comitetul Pentru Libertatea Presei

Anticoruptie.md
03/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii