Protest online la scurgerea a șase ani de când KGB-ul transnistrean a deschis dosare penale apărătorilor drepturilor omului de la Chișinău

Madalin Necsutu
16/04/2021

Promo-LEX a anunțat că va începe, vineri, un protest online la trecerea a șase ani de la pornirea unei „anchete penale” împotriva membrilor Asociației Promo-LEX și aplicarea împotriva acestora a „măsurilor speciale de investigații” de către KGB-ul transnistrean.

„Pe parcursul ultimilor șase ani, organizațiile societății civile naționale, dar și o serie de organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului, și-au exprimat îngrijorarea privind pretinsele ”proceduri penale” inițiate de către ”KGB-ul” local împotriva membrilor Promo-LEX. Or, acțiunile administrației de facto împiedică exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și desfășurarea activităților de monitorizare și apărare a drepturilor omului în stânga Nistrului. Mai mult, comportamentul abuziv al administrației de la Tiraspol s-a răsfrânt recent și împotriva altor organizații ale societății civile, inclusiv cele de mass-media”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Apărătorii drepturilor omului din această asociație spun că au îndemnat ani de zile autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri prompte în vederea asigurării accesului liber pentru organizațiile de drepturile omului în regiunea transnistreană, și desfășurarea activităților într-un mediu sigur și favorabil. „Cu regret, situațiile produse în ultimii ani, demonstrează că spațiul societății civile este tot mai restrâns, iar organizațiile și grupurile de inițiativă sunt reduse la tăcere imediat de către administrația de facto a regiunii transnistrene”, mai scrie asociația.

Din această cauză, reprezentanții Promo-LEX au dat startul unui protest online în care îndeamnă atât reprezentanțiii statului, cât și misiune diplomatice, să intervină în protecția apărătorilor drepturilor omului.

Madalin Necsutu
16/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii