Klaus Iohannis, despre problema gazului. România poate ajuta Republica Moldova să scape de dependența energetică

Anticoruptie.md
03/02/2023
Klaus Iohannis, la Bacu

România ar putea asigura Republica Moldova cu gaze naturale, prin intermediul gazoductului pus în funcțiune în 2021. În acest scop, statul român va putea livra volume suficiente, astfel încât să fie acoperit consumul necesar. Declarațiile au fost făcute de președintele României, Klaus Iohannis, care participă la a 8-a Reuniune ministerială anuală a Cosiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

„Aș dori să subliniez aici un proiect important pentru România, care are o semnificație strategică pentru vecinul nostru, Republica Moldova: gazoductul care leagă rețeaua de gaze din România de Chișinău a fost pus în funcțiune în octombrie 2021 și este acum pe deplin operațională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Moldovei de pe malul drept”, a declarat Iohannis.

Președintele român a mai accentuat faptul că țara sa a făcut investiții considerabil în dezvoltarea capacităților de transport a gazului, dar și în conectivitate cu statele vecine.

Din ianuarie 2022, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru a oferit o alternativă pentru lanțul de furnizare a volumului de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria și România, dar și mai departe pentru piețe în aval.

La cea de-a 8-a Reuniune ministerială anuală a Cosiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă și vicepremierul Andrei Spînu.

„M-am bucurat să văd că parteneriatul strategic în domeniul energetic între România și Azerbaidjan s-a extins. Inevitabil, acest parteneriat este în avantajul Republicii Moldova”, a scris Spînu, pe pagina sa de socializare.

Anticoruptie.md
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii