Klaus Iohannis cere Parlamentului să reexamineze acordul prin care România urma să ofere un împrumut Republicii Moldova

Anticoruptie.md
09/11/2015
Klaus Iohannis, președintele României // Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului de la București Legea pentru ratificarea Acordului între România și Republica Moldova privind acordarea împrumutului de până la 150 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Președintele României pune la îndoială că țara noastră va continua să facă reforme, dar și faptul că, în actualul context politic, autoritățile de la Chișinău vor păstra parcursul european,

Asistența financiară rambursabilă urma să fie acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul trebuia să ajungă în maximum trei tranșe, scadența fiecăreia dintre acestea fiind de maximum cinci ani.

"(...) considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se arată în cererea adresată luni, 9 noiembrie, lui Valeriu-Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

La scurt timp după emiterea comunicatului, pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis a fost postat următorul mesaj: "Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova nu înseamnă o ușă închisă și nici renunțarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispoziție pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluțiilor de la Chișinău. În funcție de aceste evoluții, legea se poate întoarce oricând la promulgare. România rămâne în continuare același susținător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european". 

Împrumutul a fost promis autorităților de la Chișinău de către premierul Victor Ponta care și-a prezentat demisia zilele trecute în contextul protestelor stradale de la București, provocate de incendiul din clubul Colectiv, de la sfârșitul lunii octombrie. 

 

Anticoruptie.md
09/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii