Krasnoselski vrea „fără impedimente” în zona de liber schimb. Pe ce s-a plâns oficialului american, Christopher Smith

Anticoruptie.md
28/02/2024
Cristopher W. Smith, la Tiraspol

Procesul de negocieri trebuie să continue, indiferent de pozițiile părților, au declarat așa-numitele autorități de la Tiraspol, la întâlnirea cu asistentul adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru Europa de Est, politici și afaceri regionale, Cristopher W. Smith. La discuții, pretinsul lider Vadim Krasnoselski a pus cel mai mare accent pe componenta economică, insistând pe accesul „direct și necondiționat” pe piața de liber schimb pentru agenții economici din zona transnistreană.

În cadrul întâlnirii cu oficialul american, așa-numitele autorități din zona transnistreană au menționat că, desi Uniunea Europeană a creat condiții pentru ca agenții economici să facă afaceri cu țările europene, incluzându-i în zona de liber schimb, acest lucru este anevoios.

„Nu este posibil fără înregistrare în Moldova. Organizațiile transnistrene au îndeplinit această condiție, obținând astfel dreptul de a deschide conturi în băncile moldovenești, prezența cărora este o confirmare a transparenței desfășurării afacerilor. Dar băncile moldovenești refuză să deschidă conturi pentru persoanele juridice transnistrene fără justificări oficiale”, s-a plâns Krasnoselski.

Cu o zi înainte, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol a fost discutată la întrevederea oficialului american cu viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian.

Vicepremierul a evidențiat acțiunile pozitive ale Chișinăului pentru a reintegra economic și social regiunea transnistreană în spațiile naționale unice, cu precizarea că implementarea legislației vamal-economice a Republicii Moldova stimulează intrarea în legalitate deplină a activității mediului de afaceri din regiune.

A fost relatată starea foarte precară a drepturilor omului în raioanele de est ale țării și persecutarea abuzivă a cetățenilor de către Tiraspol sub pretextul luptei cu pretinși ,,extremiști”, care în același timp intenționat sustrage atenția partenerilor externi prin politizarea excesivă a prevederilor legislației penale privind incriminarea separatismului ce nu are nicio legătură cu procesul de negocieri.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a reconfirmat disponibilitatea fermă a Chișinăului de a menține un dialog productiv în formatele de negocieri existente, de a promova o reglementare pașnică și politică a conflictului transnistrean, precum și de a păstra o atmosferă de securitate, previzibilitate și de cooperare cu partenerii strategici.

S-a menționat rolul activ al SUA în calitate de actor în negocieri, suporter al mesajelor Republicii Moldova în cadrul forurilor internaționale și de ofertant de asistență multiaspectuală pe întreg teritoriul țării.

Christopher Smith se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

Anticoruptie.md
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii