La 1 ianuarie se încheie trecerea la televiziunea digitală. Statul trebuie să aloce anual 14 milioane de lei pentru funcționarea acesteia

Ion Chislea
15/12/2021

Executivul a aprobat în ședința de miercuri o serie de modificări la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova pentru a asigura finalizarea procesului de tranziție la televiziunea digitală terestră preconizată pentru 1 ianuarie 2022. 

Modificările ar fi necesare, potrivit notei ce însoțește proiectul de lege, pentru a exclude din cadrul normativ actual prevederile contradictorii, care blochează dezvoltarea televiziunii digitale și sistarea televiziunii analogice terestre.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), responsabil de acest domeniu, speră că numărul posturilor transmise prin eter în format digital și la care ar putea avea acces gratuit publicul larg să ajungă la cel puțin 18.

Odată cu încetarea difuzării TV în format analog, spectrul frecvențelor utilizate de această tehnologie depășită se va elibera, ceea ce va permite implementarea comunicațiilor mobile de bandă largă de generația a 5-a și a radiodifuziunii digitale TDAB plus.

Altfel spus, statul ar urma să vândă operatorilor de telefonie mobilă licențe de emisie în format 5G în baza frecvențelor eliberate, preconizând să obțină, ca rezultat, circa 30 milioane de dolari anual. În plus, ar urma să se dezvolte și radiodifuziunea digitală, care este de o calitate net superioară celei actuale. 

Potrivit șefului adjunct al Direcţiei infrastructură de comunicaţii a MIDR, Vitalie Boboc, încă din 2016 în Republica Moldova funcționează așa numitul multiplex național A, care oferă posibilitatea transmiterii în format digital a unui număr de 18 televiziuni.

În prezent însă, multiplexul este completat doar pe jumătate, cu nouă televiziuni. Până la finele lunii septembrie curent în multiplex erau 12 posturi, dar trei din ele – Publika, Canal 2 și Canal 3 –, care aparțin lui Vladimir Plahotniuc, s-au retras motivând că nu sunt în stare să achite tarifele lunare de 6.000 de lei.

Mărimea tarifului este greu de suportat pentru majoritatea posturilor autohtone de televiziune, iar pentru a atrage mai multe posturi în multiplex, Ministerul Infrastructurii consideră că este necesară subvenționarea tarifelor. 

Conform estimărilor efectuate de autorii proiectului, pentru asigurarea viabilității furnizorului multiplexului național, după sistarea emisiei în format analog, anual în buget trebuie prevăzută alocarea a circa 14 milioane dr lei pe parcurs a trei ani.

În cazul neaplicării subvențiilor, prin intermediul multiplexului A, vor putea fi difuzate doar patru posturi TV – Moldova 1, Moldova 2, Găgăuziya Radio Televizionu și TVR Moldova –, deoarece niciun post privat nu are capacitatea financiară să achite tariful la costul real de circa 9.000 de dolari. Însă costurile adiționale pentru bugetul de stat pentru asigurarea funcționării multiplexului vor rămâne neschimbate – 14 milioane de lei anual.

În ședința de Guvern, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că din contul ajutorului de stat prin multiplex ar putea fi difuzate unul sau mai multe posturi cu tematică educativă, culturală, științifică, pentru copii etc., programele cărora ar fi importante din punct de vedere social.

Republica Moldova, împreună cu alte 105 state, a semnat aderarea la Acordul Conferinței Regionale de Radiocomunicații privind tranziția în 2015 la televiziunea digitală în standardul DVB-T2 și s-a angajat să renunțe la transmisiunile analoge.

Angajamentul nu a fost respectat, finalizarea tranziției fiind amânată de mai multe ori, deși multiplexul national funcționează încă din 2016. 

1 ianuarie 2022 este un nou termen limită, după care, potrivit autorităților moldovenești, difuzarea TV în format analog va înceta difinitiv. Doar încă trei state nu au finalizat până acum tranziția – Federația Rusă, Ucraina și Turcia. 

Așa cum televizoarele vechi nu pot recepționa semnalul TV în format digital, Guvernul Republicii Moldova a subvenționat mai mulți ani la rând păturile social-vulnerabile, care să-și procure decodoare ce ar permite recepția în format digital chiar și cu aparatele TV vechi.

Însă până în prezent, potrivit lui Vitalie Boboc, doar 26,5 mii de persoane au fost dotate cu decodoare din aceste subvenții. 

Ion Chislea
15/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii