LIVE/TEXT // La Chișinău a început Adunarea „Moldova Europeană” // Maia Sandu: „Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”

Cornelia Cozonac
21/05/2023

La Chișinău a început, duminică, la ora 11.00, Adunarea Națională „Moldova Europeană”, la care s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale sute de mii de cetățeni din diferite regiuni ale Republicii Moldova.  

Adunarea a fost deschisă de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a salutat mulțimea în mai multe limbi, printre care ucraineana. Soprana Valentina Nafornița a interpretat imnul Republicii Moldova.

„Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat Maia Sandu. „Azi ne-am adunat toți grămăjoară ca să spunem că Moldova este europeană, că Moldova își ridică fruntea sus și merge în UE. Moldova este țara noastră a tuturor și vă rog să credeți în viitorul nostru european. Este legământul generației noastre să muncească cât este necesar pentru ca generațiile viitoare să trăiască în Europa”, a declarat șefa statului. „Vrem ca diaspora să vină acasă, pentru că Europa este acasă! Nu mai vrem ca țara noastră să fie la marginea Europei. Avem misiunea comună să facem țara mai bogată și mai prosperă”. 

Maia Sandu s-a referit la războiul din Ucraina, reiterând sprijinul pentru ucraineni, „chiar dacă Moldova nu poate contribui prea mult la apărarea țării vecine”.

Participanții la adunare au aplaudat discursul președintei, scandând: „Vrem în Europa!”, „Moldova europeană” , „Slava Ukraini!” (Slavă Ucrainei!)

La Adunarea  Națională „Moldova Europeană” participă și președinta Parlamentului European Roberta Metsola. Înaltul oaspete și-a început discursul în limba română. „Uniunea Europeană este viitorul Republicii Moldova. Europa este Moldova- Moldova este Europa”, a declarat Roberta Metsola.  

Adunarea „Moldova Europeană” poate fi urmărită live aici.  

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola și președinta Maia Sandu au mers apoi prin mulțime, salutându-i. 

Imagini cu mobilizarea cetățenilor care se îndreapta spre Chișinău sunt postate pe rețelele de socializare. Cetățenii din satele apropiate de Chișinău, cum ar fi Costești, din raionul Ialoveni, au mers pe jos până în capitală, așa cum au făcut și în anul 1991, când au participat la Marea Adunarea Națională din 27 august.  

La ora 11.00 Piața Marii Adunări Naționale unde se desfățoară Adunarea „Moldova Europeană” a devenit neîncăpătoare.

Compozitorul Eugen Doga a ținut un discurs în care a menționt că Moldova este Europa și trebuie să o cântăm în familia țărilor europene. 

Scriitoarea Tatiana Țâbuleac, care locuiește de mai mulți ani în Franța, a declarat că generația ei a cunoscut Europa din manualele de limbi străine, iar generația părinților ei a cunoscut o Europă mai dură. „S-ar părea că după 24 februarie, când Ucraina a fost înecată în sânge, alegerea moldovenilor trebuie să fie una firească, spre Europa, dar moldovenii încă mai ezită și pun dezinformrea încă în capul mesei. „Mă infurie că Moldova mai face titlurile presei internaționale cu știri de partea unui regim criminal”, a spus Tatiana Țâbuleac. „Europa nu este o graniță, ci un mod de viață care se învață. Întrebarea nu este dacă, ci când. Iar când este azi”, a declarat scriitoarea Tatiana Țâbuleac.

„Să faci performanță în Republica Moldova nu este ușor, o știu sportivii noștri care aduc medalii de aur, argint și bronz indiferent de greutăți. Când sunt pe podium și se intonează imnul Republicii Moldova, am sentimente inegalabile. Sunt mândră că am o țară mică, dar cu oameni de valoare”, a declarat Anastasia Nichita, campioana mondială la lupte libere. Sportiva s-a arătat convinsă că, odată cu aderarea la UE, sportivii vor avea acces la condiții mai bune, cum ar fi echipe de medici la campionate și premii motivante. „Dacă vom avea toate condițiile acasă, Republica Moldova va străluci și mai des pe podiumurile sportive”, a spus Anastasia Nichita.

„Europa înseamnă viață mai bună, standarde înalte de viață. Ni se întinde mâna, de ce să nu alegem un viitor mai bun, oameni buni”, a declarat cântărețul Cristi Aldea Teodorovici, care și-a început recitalul  cu renumita melodie „Bucurați-vă, prieteni”, urmată de „Eminescu să ne judece”, ambele cântate cândva de renumiții săi părinți Ion și Doinea Aldea-Teodorovici, în perioada de renaștere națională.     

Programul Adunării Moldova Europeană poate fi citit aici

După Cristi Aldea Teodorovici pe scenă a urcat cântărețul Cătălin Josan, cunoscut în multe țări. „Libertatea e o luptă în fiecare zi. Nu vom lăsa pe nimeni să ne fure viitorul. Noi suntem o țară europeană. Întotdeauna am fost și vom fi Europa”, a declarat Cătălin Josan. El și-a început recitalul cu melodia „Vântul Schimbării” a renumitei trupe Scorpions. El a mai interpretat o melodie renumită în perioada Mișcârii Naționale pentru independența Republicii Moldova din anii 90 - ”Sculați voi, compatrioți, sub flamura lui Ștefan” - cântată în acea perioadă de tatăl său Nicolae  Josan.  

În mulțimea din Piața marii Adunări Naționale au putut fi văzuți mai mulți demnitari, cu familiile lor, printre care președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, dar și oaspeți din afara țării printre care deputatul european Siegfried Mureșan.

Și moldovenii din Viena, Austria s-au adunat pentru a fi solidari cu mulțimea din Piața Marii Adunari Naționale din Chișinău: 

    

Cornelia Cozonac
21/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii