La școală ar putea reveni mai mulți elevi. Ministerul Educației propune noi reglementări

Irina Odobescu
24/09/2020
newsbv.ro

Reducerea distanței fizice de la 1,5 metri la un metru pentru elevi și diminuarea suprafeței rezervate pentru copii în instituțiile de educație timpurie de la patru la doi metri pătrați ar permite ca un număr mai mare de elevi să frecventeze școlile și grădinițele.

„În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătatea Publică de joi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a propus ca să diminueze spațiul fizic de la 1,5 metri la un metru. Aceasta însemană că foarte multe instituții de învățământ, aproximativ 30% vor alege un alt model de studii, înclusiv modelul 1 cu prezența a 100% la școală. Acum le va permite suprafața clasei să nu divizeze clasa nici pe schimburi, nici pe subgrupe. Zilele acestea vom ști și rezultatele”, a precizat pentru Anticoruptie.md șefa Cabinetului Ministrului, Mariana Marin. 

MECC a venit cu noua reglementare în urma mai multor plâgeri semnalate pe Formularul Verde: Siguranță în Educație a Minsiterului. „Mai multe plângeri au fost din cauza că nu se redeschideau grădinițele la început de septembrie, dar problema s-a epuizat între timp. Problema spălării mâinilor și accesul la apă a fost de asemenea un subiect semnalat. O problemă pentru grădinițe a fost programul restrâns, acum regimul de muncă este la fel ca și până la pandemie. În spectrul problemelor semnalate a fost și lipsa manualelor în format fizic, iar unele manuale nu există în versiunea electronică pe site-ul ministerului. Până în octombrie manualele vor fi disponibile”, a mai subliniat Mariana Marin. 

Majoritatea semnalărilor până în prezent au fost din municipiul Chișinău. Șefa Cabinetului Ministrului a mai spus că pedagogii menționează mai puțin problemele cu care se confruntă. Una dintre acestea este purtarea măștii în clasă în timpul predării orelor. Acest subiect urmează să fie discutat, pentru că în prezent dinamica evoluției pandemice arată că numărul pedagogilor care se îmbolnăvesc este în creștere. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului a lansat Linia Verde a Siguranței în Educație. Orice problemă poate fi raportată, inclusiv anonim, aici. Numerele de telefoane ale responsabilior din domeniul învățământului din fiecare raion pe care-i puteți contacta sunt aici.

Irina Odobescu
24/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii