La Strada: În Republica Moldova minorii sunt trași la răspundere pentru infracțiuni de pe urma cărora au suferit

Irina Odobescu
30/07/2020
Foto: agora.md

Sistemul de drept din Republica Moldova a eșuat în sarcina de a identifica infracțiunile de trafic de persoane, de a investiga și a atrage la răspundere persoanele responsabile de comiterea acestor ilegalități, iar modul în care sunt investigate și gestionate aceste cazuri nu respectă deloc principiul unei justiții restaurative pentru copii. Minorii victime în cauze penale de trafic de copii ajung în penitenciar pentru acțiuni de exploatare sexuală a altor minori. Acestea sunt câteva dintre problemele enunțate de organizația La Strada într-un mesaj făcut public cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane. 

În ultimii doi ani, cel puțin cinci minore au fost recunoscute ca bănuite în cauze de trafic de copiii, pentru că  ar fi recrutat și exploatat sexual alte minore. Câteva minore se află în prezent în arest. „Am revenit la nivelul anilor 2000. Eforturile anti-trafic se clădesc astăzi pe cazurile închise pe seama minorilor pe care nu i-am putut sau nu am vrut să-i salvăm și să-i reintegrăm în societate când încă era posibil. Din contra, acești minori au fost purtați prin sistem, i-am chemat de câte ori a fost nevoie în fața organului de urmărire penală, pentru a depune mărturii în calitate de martori sau victime ale infracțiunilor, până în momentul în care a devenit ușor și comod să-i învinuim pentru aceleași infracțiuni”, spune Ana Revenco, Directoare Executivă a CI La Strada Moldova.

La Strada Moldova a semnalat în repetate rânduri despre riscurile și regresul în activitatea organelor de urmărire penală și a sistemului de protecție a copilului. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri ca situația să se îmbunătățească la nivel național. Atunci când minorii sunt trași la răspundere pentru infracțiuni de pe urma cărora au suferit, statul Republica Moldova sfidează prevederile cadrului legal, se arată în comunicatul organizației.

Ziua de 30 iulie, începând cu anul 2013 este  Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite și-a propus prin desemnarea acestei zile să sporească gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi să promoveze protecţia drepturilor acestora. 

Irina Odobescu
30/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii