La vremuri noi, tot noi! Voronin și Ghimpu se întorc la șefiile PCRM și PL. Ce acuzații de corupție au fost formulate în jurul numelor celor doi

Mădălin Necșuțu
08/11/2021

Liderul Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, care își anunțase anterior retragerea de la vârful formațiunii, precum și fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, vor reveni la cârma partidelor partidelor lor.

Voronin a fost reales ca nou șef al Partidului Comuniștilor în cadrul celui de-al IX-lea Congres al PCRM, care a avut loc la Chișinău duminica, 7 noiembrie, marcând astfel 104 ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie 1917.

Anterior, pe 2 septembrie, Vladimir Voronin, anunța că nu va mai candida pentru un nou mandat de președinte al Partidului Comuniștilor. „Trebuie de făcut schimbări. Toată țara face schimbări. Eu cred că am să fiu înțeles de colegii comuniști. Am așa un termen lung în fruntea partidului, cum sunt și alte exemple în partidele comuniste. Desigur, eu nu mă compar cu înaltele figuri. Dar eu spun că deamu e timpul!”, spunea Voronin în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Ulterior, Voronin s-a răzgândit și a afirmat că nu va mai face acest pas.

„Pleacă Filip, Candu, Chirtoacă și ultima picătură e plecarea lui Dodon. Și eu vă zic sincer că nu am vrut să mă retrag de rând cu această echipă, nu știu cum să-i numesc, ca să nu-i ofensez. Și asta pe mine m-a influențat de parcă am fost stropit cu apă rece. Mi-am zis, dar de ce tu Voronin trebuie să fii în rând cu ei?”, a declarat Voronin duminică.

Voronin conduce de 27 de ani Partidul Comuniștilor, odată cu înființarea acestuia pe 27 aprilie 1994. Voronin a împlinit recent 80 de ani și a fost președinte timp de două mandate între 2001-2009. A devenit ulterior deputat din 2009 până în 2019, iar după o scurtă pauză în care PCRM nu a mai intrat în Parlament, după alianța cu PSRM-ul lui Igor Dodon, a devenit din nou deputat după alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pe de cealaltă parte, tot duminică pe 7 noiembrie, la ședința Consiliului Republican a Partidului Liberal, s-a decis ca Mihai Ghimpu să revină la șefia partidului, după ce fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a anunțat că renunță la șefia PL și se retrage din politică. „în semn de protest împotriva situației în care s-a pomenit cu dosarele intentate pe numele său, dar și a faptului că acestea nu au fost recunoscute ca fiind politice”.

„Astăzi, 7 noiembrie, Consiliul Republican al PL s-a întrunit în ședință, la care s-a luat decizia ca până la alegerea noului Președinte activitatea Partidului să fie coordonată de Președintele de Onoare, Mihai Ghimpu. Totodată, Consiliul a aprobat modificări în statul Partidului și a adoptat o rezoluție cu privire la situația social-politică”, a precizat PL pe pagina sa de Facebook.

Dosarele penale pe numele lui Dorin Chirtoacă au fost deschise în timpul când era primar general al Chișinăului, iar la guvernarea țării – Partidul Democrat din Moldova, ulterior fiind închise.

Scandaluri de corupție

Cu toate acestea, presa de investigații a scris constant în ultimii ani despre afaceri oneroase în care atât Voronin, cât și Ghimpu au fost implicați. RISE Moldova a scris despre Interesele lui Vladimir Plahotniuc și ale familiei fostului președinte Vladimir Voronin au fost reprezentate, prin interpuși, în compania offshore prin care a fost controlat postul de televiziune NIT TV. De asemenea, RISE Moldova a scris și despre afacerile din offshore-uri făcute de Vladimir Plahotniuc și familia Voronin. Portalul Anticoruptie.md a mai relatat și despre o casă de vacanță pe care Voronin o deține în pădurea Țiganca.

Despre Mihai Ghimpu, portalul Anticoruptie.md a scris în 2016 că a adunat în campania sa electorală 4,4 milioane de lei prin donațiile a 21 de persoane. Cel mai darnic sponsor al lui Mihai Ghimpu este omul de afaceri Valeriu Sterea, care a vărsat în „pușculița” electorală a lui Ghimpu 700 de mii de lei. Acesta a sponsorizat Partidul Liberal și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu 50 de mii de lei, și la cele locale din 2015, când a donat, împreună cu soția, 600 de mii de lei.

Valeriu Sterea este un adevărat mogul în domeniul transporturilor, controlând mai multe firme care se ocupă inclusiv cu transportul de mărfuri în țările Uniunii Europene. Omul de afaceri, alături de fiica Tatiana și compania soției, SA Cambrian, este fondator al firmei de transport Forum-Tir SRL, înregistrată în 1994. Compania, la rândul său este co-fondatoare a altor firme de transport, dintre care cea mai importantă este Balcantir SRL, cu un capital social subscris de 1,1 milioane de lei și venituri din vânzări de 19,3 milioane de lei în 2012.

Tot în 2016, portalul Anticoruptie.md a scris despre firmele în conexiune cu Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu din domeniul transporturilor pe cale ferată, vânzări de produse petroliere, construcții și salubritate.

Mădălin Necșuțu
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii