Laura Codruța Kovesi: „Cred că procurorii din R. Moldova trebuie să câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente şi obţinând condamnări”

Anticoruptie.md
16/11/2015
Foto: zdg.md

Laura Codruța Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, susține că lupta cu marea corupție este eficientă doar în cazul în care cetățenii, şi mai ales procurorii, își doresc și militează pentru un sistem de justiţie independent, profesionist şi responsabil, în acelaşi timp. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

„Cred că procurorii din R. Moldova trebuie să câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente, obţinând condamnări, investigând persoane din toate zonele, indiferent că ele deţin o funcţie mai importantă sau mai puţin importantă, atunci când au indicii că se comit fapte de corupţie”, susține procurorul-șef al DNA.

În același timp, aceasta pune accent pe factorii cei mai importanți care stau la baza investigării faptelor de corupţie de la nivel înalt. „În primul rând, independenţa procurorilor şi stabilitatea lor în funcţie. În al doilea rând, asigurarea resurselor umane şi materiale necesare pentru a efectua aceste investigaţii şi, nu în ultimul rând, instrumentele legislative pe care procurorii le au la îndemână şi asigurarea unor tehnici moderne de investigaţie”, subliniază Laura Codruța Kovesi.

Ea mai susține că independența procurorilor poate fi obținută prin garanţii prevăzute de lege, prin reglementarea unui statut independent şi de stabilitate şi eliminarea prin lege a oricăror intervenţii. Despre influența politicienilor în adoptarea legilor cu privire la Justiție, procurorul-șef al DNA spune că o astfel de problemă există și în România, doar că cetățenii sunt principalul aliat în lupta cu marea corupţie şi cu politicienii corupţi, care vor să limiteze activitatea magistraților.

„La fiecare 2-3 săptămâni există câte un proiect de lege în Parlamentul României prin care se încearcă limitarea atribuţiilor şi posibilităţilor de a investiga. E important că noi, ca instituţie, am reacţionat de fiecare dată, dar în special societatea civilă şi cetăţenii. Principalul nostru aliat în lupta cu marea corupţie şi cu politicienii corupţi, care vor să ne limiteze activitatea, au fost cetăţenii. Suportul şi sprijinul lor, încrederea pe care ne-o acordă sunt extrem de importante. Dar, această încredere a fost câştigată prin rezultate, printr-o muncă extrem de consecventă, prin anchete imparţiale”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

Interviul complet poate fi citit aici.

Anticoruptie.md
16/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii