Lavrov acuză SUA de ingerințe în Moldova, iar delegația rusească în cadrul CUC amână discutarea răpirilor cetățenilor Republicii Moldova

Ilie Gulca
15/10/2020

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, acuză SUA de tendința de a institui „un control absolut” în Moldova și de a crea aici un alt „abces în fostul spațiu sovietic”. În același timp, Delegația Federației Ruse a amânat discutarea răpirilor cetățenilor Republicii Moldova de către așa-zisul serviciu de securitate al Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC).  

„Pe moment, din păcate, acest mecanism [5+2] de reglementare a conflictului transnistrean nu funcționează. [Nu funcționează] mai întâi de toate pentru că americanii încearcă să instituie un control absolut în Moldova și să provoace aici un alt abces în spațiul ex-sovietic. Să nu admită ca fosta coaliție, care s-a format [în iunie 2019] dintre doamna [Maia Sandu] și Dodon [președintele Moldovei] și partidul acestuia, PSRM, să nu mai existe de fapt și ca forțele prooccidentale să obțină o victorie definitivă”, a spus ministrul el în cadrul unui interviu pentru Agenția TASS.

De partea cealaltă, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a declarat recent, pentru newsmaker.md, că Washigtonul nu are niciun rol în scrutinul din 1 noiembrie.

„Noi vrem doar ca aceste alegeri să fie transparente și corecte. Atâta timp cât acest proces va fi legitim, sper că va fi ca atare, toți candidații vor recunoaște rezultatele alegerilor. Aceasta este speranța mea, de aceea este important să eliminăm pericolele pe care le-am discutat anterior. Noi suntem dispuși să colaborăm cu orice învingător al acestui scrutin”, a spus diplomatul american.

Între timp, delegația Federației Ruse în cadrul CUC a solicitat amânarea ședinței acestei structuri pentru discutarea răpirilor cetățenilor Republicii Moldova de către așa-zisul serviciu de securitate al regiunii transnistrene, arestarea de către același serviciu a membrilor organizației neguvernamentale „Apriori” din Tiraspol și instalarea posturilor ilegale în Zona de Securitate. Reprezentanții Federației Ruse și-au motivat decizia prin faptul că au nevoie de documentare.

Ilie Gulca
15/10/2020

Comentarii